Maklumat IS, Syria Dalam Tangan KDN - Wan Junaidi - Semasa | mStar

Maklumat IS, Syria Dalam Tangan KDN - Wan Junaidi

Serangan udara tentera Amerika Syarikat pada Ahad memusnahkan sebahagian bandar Kobani iaitu lokasi pertelagahan antara puak kurdis Syria dan IS yang masih berlarutan.
KUALA LUMPUR: Kementerian Dalam Negeri (KDN) mengakui mempunyai maklumat terkini berhubung jumlah rakyat Malaysia yang berada di Syria untuk menyertai kegiatan kumpulan militan Negara Islam (IS).


Malah Timbalan Menteri Dalam Negeri, Datuk Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata, pihaknya turut mengetahui jumlah terkini mangsa korban membabitkan rakyat negara ini.

"Tapi oleh kerana kita tiada pengesahan rasmi dengan pihak bertelagah, jadi kita tidak dapat buat apa-apa pengumuman rasmi.

"Saya ada dalam tangan saya (maklumat) tapi tak akan dibaca pada semua. Kita tahu siapa yang ada di sana, siapa yang terkorban dan sebagainya, kita tahu," katanya ketika ditemui di bangunan Parlimen di sini, Isnin.

Pada Ahad, polis mengesahkan seorang bekas pelajar Kolej Universiti Islam Antarabangsa Selangor (Kuis), Syamimi Faiqah berlepas ke Syria, 4 Oktober lalu dipercayai untuk menyertai kegiatan kumpulan IS.

Ketua Penolong Pengarah Bahagian Counter Terrorism, Cawangan Khas Bukit Aman, SAC Datuk Ayub Khan Mydin Pitchay, berkata Syamimi, 20, berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa KL (KLIA) pada jam 11.55 malam.

Media sebelum ini melaporkan Syamimi melarikan diri ke Syria untuk berkahwin dengan pejuang IS dikenali sebagai Akel Zainal, yang beliau kenali menerusi laman sosial Facebook.

Akel Zainal difahamkan adalah bekas pemuzik sebuah kumpulan rock terkenal tanah air pada 1990-an dan kini berada di Syria untuk menyertai perang.


IS , KDN , Syria

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

MMA cabar ego Zul Ariffin