MH17: Jenazah Dua Lagi Rakyat Malaysia Diberi Penghormatan Negara - Semasa | mStar

MH17: Jenazah Dua Lagi Rakyat Malaysia Diberi Penghormatan Negara

Liow Tiong Lai.
KUALA LUMPUR: Jenazah dua lagi mangsa tragedi MH17 yang dijangka tiba pada pukul 8.30 pagi, Ahad di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) akan turut diberi penghormatan sama seperti kumpulan pertama, kata Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Liow Tiong Lai. 


Mereka adalah jenazah Ketua Pramugara Penerbangan Malaysia (MAS), Mohd Ghafar Abu Bakar dan pensyarah Universiti Malaysia Sabah, Ng Shi Ing.

"Jenazah mereka dijangka diterbangkan menggunakan pesawat komersil MH19 dan sebaik tiba akan turut diberi penghormatan yang sama seperti kumpulan pertama yang terdiri daripada 11 penumpang dan sembilan anak kapal," katanya kepada pemberita di sini.

Pesawat yang membawa jenazah rakyat Malaysia itu berlepas pada pukul 12 tengah hari pada Sabtu melalui penerbangan dari Lapangan Terbang Schiphol, Belanda.

Pada Istiadat Penghormatan Jenazah Tragedi MH17 pada Jumaat, pesawat khas Boeing 747-F yang membawa 20 jenazah itu selamat mendarat di KLIA  pukul 9.54 pagi.

Sempena Hari Perkabungan Negara itu, rakyat di seluruh negara turut bertafakur selama seminit pada 10.54 pagi selepas semua jenazah mangsa pesawat MH17 diletakkan di dalam 20 kenderaan jenazah.

MH17 , MAS

Artikel Sebelum

JPP Bidas AMK Boikot Nik Nazmi

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel