MH17: Dua Lagi Mayat Warga Malaysia Dikenal Pasti - Wee Ka Siong - Semasa | mStar

MH17: Dua Lagi Mayat Warga Malaysia Dikenal Pasti - Wee Ka Siong

Empat wakil iaitu Ketua Agama Buddha, Reverend Sing Han dan Daozhang Tan Boon (Tao), Datuk S Mohanshan (Hindu) dan Sardar Harcharan Singh (Sikh) hadir untuk memberikan penghormatan terakhir kepada mayat mangsa nahas MH17.
THE HAGUE: Pihak berkuasa Belanda mengenal pasti dua lagi mayat warga Malaysia, menjadikan setakat ini 26 jenazah rakyat Malaysia mangsa tragedi pesawat Penerbangan Malaysia (MAS) MH17 yang disahkan identiti mereka.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Dr Wee Ka Siong berkata, perkembangan terbaharu itu telah dimaklumkan kerajaan Belanda kepada Kedutaan Malaysia dan MAS.

"Saya dimaklumkan mengenai perkara itu dalam perjumpaan dengan Duta Besar kita di Belanda, Datuk Dr Fauziah Mohamad Taib dan Naib Presiden Perkhidmatan Operasi MAS Datuk Baharom Mohd Yatim pada Sabtu.

"Perkara ini telah dimaklumkan kepada keluarga. Proses dokumentasi kini sedang dijalankan dan akan disiapkan secepat mungkin sebelum upacara sembahyang atau pembakaran mayat dilakukan," kata Ka Siong kepada Bernama lewat Sabtu.

"Juga untuk makluman, kedua-dua kerajaan sedang berusaha keras bagi memastikan dua mayat ini dapat dihantar pulang segera," katanya.

Pada 14 Ogos lepas, Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, 24 jenazah rakyat mangsa tragedi MH17 telah dikenal pasti oleh pihak berkuasa Belanda, iaitu 14 penumpang dan 10 anak kapal.

Beliau turut berkata, 16 jenazah mangsa nahas yang berlaku 17 Julai itu, termasuk seorang bukan warga Malaysia, akan dihantar pulang ke Kuala Lumpur dengan sebuah pesawat khas yang dijangka tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) pada 10 pagi, Jumaat ini.

Tarikh itu juga diumum sebagai hari berkabung negara dan satu istiadat penghormatan jenazah mangsa tragedi itu akan diadakan pada hari berkenaan di Kompleks Bunga Raya, KLIA.

Dalam pada itu, Ka Siong yang sebelum ini telah dilantik untuk menguruskan proses pengurusan mayat rakyat Malaysia beragama Buddha, berkata pihaknya menjangkakan untuk mengumpul semua abu dan mayat bukan Islam pada Khamis untuk proses penghantaran pulang ke Kuala Lumpur.

Menurutnya, perbincangan berterusan dengan kerajaan Belanda sentiasa diadakan dan dikemas kini bagi memastikan segala prosedur operasi standard dan dokumentasi dilakukan dengan betul dan lancar.

Mengulas kehadiran pelbagai ketua agama bukan Islam yang dibawa khas dari Malaysia untuk upacara pengurusan mayat dalam konteks keagamaan, Ka Siong berkata, pihaknya berpuas hati dengan sambutan baik yang diberikan untuk penyempurnaan upacara berkaitan.

"Kita tidak tahu bila lagi akan ada mayat bukan Islam untuk diletakkan di bawah mereka selepas ini dan oleh itu kita akan terus berbincang dan bekerjasama untuk memastikan upacara ini terus berjalan lancar.

"Kita juga dapat sambutan yang sangat baik daripada persatuan Buddha di sini untuk sukarela adakan sendiri atau menyertai upacara pengurusan mayat," tambahnya.

Dilapor Ketua Agama Buddha Sing Han, Ketua Agama Tao, Daozhang Tan Boon Sin, Ketua Agama Hindu, S Mohanshan dan Ketua Agama Sikh, Sardar Harcharan Singh diterbangkan khas dari Malaysia sejak beberapa hari lepas untuk upacara pengurusan mayat bukan Islam.

Penerbangan MH17 milik MAS yang membawa 298 orang termasuk 15 anak kapal, terhempas di wilayah Donetsk, timur Ukraine berhampiran sempadan Rusia, dipercayai akibat ditembak jatuh.

Belanda , MH17 , mayat

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

Artikel Lain