Khazanah Tidak Mampu Pulihkan MAS - Tun M

Tun Dr Mahathir Mohamad
PETALING JAYA: Tun Dr Mahathir Mohamad mempersoalkan hasrat Khazanah Nasional Bhd untuk mengambil alih pemilikan penuh serta menyahsenarai syarikat Penerbangan Nasional (MAS) dari Bursa Malaysia.

Bekas Perdana Menteri itu berkata, keputusan Khazanah sebagai syarikat pemegangan pelaburan milik Kerajaan untuk menguasai sepenuhnya saham MAS tidak akan berjaya dalam usaha menyelamatkan syarikat penerbangan nasional berkenaan.

"Saya percaya sebelum penswastaan (proses ambil alih), Khazanah memiliki 70 peratus pegangan saham MAS. Jadi selama ini pun Khazanah mengawal sepenuhnya kepentingan MAS. Namun dalam tempoh 10 tahun, MAS rugi RM10 bilion walaupun disuntik modal ke syarikat itu.

"Jadi mengapa ada yang percaya dengan kawalan 100 peratus oleh Khazanah terhadap MAS, kerugian tidak akan berterusan?" kata Mahathir menerusi blognya chedet.cc pada Selasa.

Sebelum ini Khazanah menyerahkan permohonan rasmi kepada lembaga pengarah MAS untuk melaksanakan langkah pengurangan dan pembayaran balik modal secara terpilih bagi saham-saham biasa MAS.

Apabila selesai, Khazanah akan menjadi pemegang saham biasa tunggal MAS, yang akan dinyahsenarai daripada kaunter Bursa Malaysia.

Mengulas lanjut Dr Mahathir berkata, pengambilalihan MAS oleh Khazanah tidak akan membantu proses penswastaan syarikat penerbangan itu khususnya membabitkan aliran kewangan.

"Mungkin saya salah tetapi saya rasa pemilikan 100 peratus Khazanah dalam MAS tidak banyak berbeza daripada pemilikan 70 peratus sebelum ini.

"Apabila Ketua Pegawai Eksekutif baharu dilantik, MAS mencatatkan beberapa keuntungan. Tetapi itu adalah melalui penjualan aset. Berapa banyak lagi aset MAS boleh dijual?

"Kita akan melihat ramai orang baharu yang akan menerima gaji besar, elaun serta bonus dan banyak lagi. Itu yang saya percaya mengenai bagaimana Khazanah beroperasi," katanya.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Artikel Lain