Khazanah Tidak Mampu Pulihkan MAS - Tun M - Semasa | mStar

Khazanah Tidak Mampu Pulihkan MAS - Tun M

Tun Dr Mahathir Mohamad
PETALING JAYA: Tun Dr Mahathir Mohamad mempersoalkan hasrat Khazanah Nasional Bhd untuk mengambil alih pemilikan penuh serta menyahsenarai syarikat Penerbangan Nasional (MAS) dari Bursa Malaysia.

Bekas Perdana Menteri itu berkata, keputusan Khazanah sebagai syarikat pemegangan pelaburan milik Kerajaan untuk menguasai sepenuhnya saham MAS tidak akan berjaya dalam usaha menyelamatkan syarikat penerbangan nasional berkenaan.

"Saya percaya sebelum penswastaan (proses ambil alih), Khazanah memiliki 70 peratus pegangan saham MAS. Jadi selama ini pun Khazanah mengawal sepenuhnya kepentingan MAS. Namun dalam tempoh 10 tahun, MAS rugi RM10 bilion walaupun disuntik modal ke syarikat itu.

"Jadi mengapa ada yang percaya dengan kawalan 100 peratus oleh Khazanah terhadap MAS, kerugian tidak akan berterusan?" kata Mahathir menerusi blognya chedet.cc pada Selasa.

Sebelum ini Khazanah menyerahkan permohonan rasmi kepada lembaga pengarah MAS untuk melaksanakan langkah pengurangan dan pembayaran balik modal secara terpilih bagi saham-saham biasa MAS.

Apabila selesai, Khazanah akan menjadi pemegang saham biasa tunggal MAS, yang akan dinyahsenarai daripada kaunter Bursa Malaysia.

Mengulas lanjut Dr Mahathir berkata, pengambilalihan MAS oleh Khazanah tidak akan membantu proses penswastaan syarikat penerbangan itu khususnya membabitkan aliran kewangan.

"Mungkin saya salah tetapi saya rasa pemilikan 100 peratus Khazanah dalam MAS tidak banyak berbeza daripada pemilikan 70 peratus sebelum ini.

"Apabila Ketua Pegawai Eksekutif baharu dilantik, MAS mencatatkan beberapa keuntungan. Tetapi itu adalah melalui penjualan aset. Berapa banyak lagi aset MAS boleh dijual?

"Kita akan melihat ramai orang baharu yang akan menerima gaji besar, elaun serta bonus dan banyak lagi. Itu yang saya percaya mengenai bagaimana Khazanah beroperasi," katanya.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Artikel Lain

Ibu Issey meninggal dunia