PBS Mahu Perkongsian Kuasa Dalam Parlimen - Semasa | mStar

PBS Mahu Perkongsian Kuasa Dalam Parlimen

SOOK: Parti Bersatu Sabah (PBS) meminta dilaksanakan perkongsian kuasa bersama dalam kawasan parlimen yang ia tidak diwakili.

Setiausaha Agungnya Datuk Johnny Mositun berkata semua komponen Barisan Nasional (BN) termasuk PBS perlu dipertimbang untuk dilantik dalam Unit Pemimpin Kemajuan Masyarakat (UPPM).

"Saya difahamkan di Pensiangan (yang Sook merupakan antara dua kawasan Dewan Undangan Negeri di dalamnya), tiada parti komponen lain selain PBRS (Parti Bersatu Rakyat Sabah) di dalam UPPM," katanya semasa merasmikan mesyuarat agung tahunan PBS Sook di sini, Ahad.

Pada masa yang sama, beliau menyeru kerajaan negeri untuk melantik Pemimpin Kemajuan Masyarakat (PKM) yang dahulu dikenali sebagai Pemimpin Kemajuan Rakyat (PKR) di kerusui Dewan Undangan Negeri yang PBS kalah dalam pilihan raya umum lalu, kepada PBS.

Beliau berkata dengan melantik PKM daripada PBS, ia akan membantu parti itu untuk meneruskan khidmatnya kepada rakyat.

PBS kalah kerusi Dewan Undangan Negeri Kadamaian, Api-Api dan Sri Tanjong pada pilihan raya umum lalu.

Sementara itu Mositun berkata langkah untuk memboikot produk yang mempunyai kaitan dengan Israel seperti makanan segera McDonald's adalah tidak perlu kerana ia boleh menjejaskan ekonomi tempatan.

"Ia tidak bermakna kita menyokong keganasan di Gaza tetapi premis McDonald's di Malaysia dikendali oleh orang kita sendiri. Premis dimiliki rakyat Malaysia dan kesemua pekerjanya adalah rakyat Malaysia.

"Memboikot premis sehingga menyebabkan kerosakan harta benda tidak akan membantu menghentikan keganasan di Gaza, ia hanya menyemarakkan lagi keganasan yang akhirnya orang kita sendiri yang menjadi mangsa," katanya.


PBS , Sabah

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

Artikel Lain

Zidane dedah buat kesilapan besar musim ini