Mayat Mangsa MH17 Berbangsa Cina Akan Dibakar Di Belanda - Semasa | mStar

Mayat Mangsa MH17 Berbangsa Cina Akan Dibakar Di Belanda

Tiong Lai (dua kiri) bertafakur pada majlis memperingati mangsa-mangsa MH17.

SEMENYIH: Beberapa mayat daripada 12 mangsa berbangsa Cina yang terbabit dalam insiden penerbangan MH17 akan dibakar di Belanda sebelum dibawa balik ke Malaysia.

Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata, hampir 12 keluarga mangsa telah bersetuju dengan cadangan ini namun belum dapat menentukan jumlah sebenar.

"Setakat ini, dua rakyat Malaysia yang telah dikenal pasti hasil bedah siasat di Belanda, yang dijangka siap pada minggu depan.

"Kita tidak tahu bila mayat boleh dihantar pulang ke Malaysia tetapi kami akan menyelaras dengan pihak berkuasa Belanda untuk memastikan mereka boleh pulang secepat mungkin," katanya kepada pemberita selepas menghadiri satu majlis di Nirvana Memorial Garden pada Sabtu malam.

Majlis tahunan yang diadakan untuk kali ke-24 tahun ini juga telah dijalankan bersama-sama dengan doa untuk mangsa MH17.

Tiong Lai, yang mengetuai jawatankuasa untuk mengawasi upacara-upacara terakhir untuk mangsa MH17, berkata tarikh tetap untuk hari berkabung berhubung kejadian itu akan ditetapkan sebaik sahaja semua mangsa dikenal pasti.

"Ini adalah peristiwa penting. Kami kini sedang menyelaraskan usaha untuk acara ini.

"Pada masa yang sama, usaha mencari mayat terus dijalankan di lokasi kemalangan di Ukraine. 

"Malangnya, atas sebab-sebab keselamatan, pasukan siasatan telah menghadapi banyak masalah, "katanya.

Liow berkata beliau berharap pihak berkuasa Ukraine akan menawarkan bantuan dan kumpulan pemisah boleh bekerjasama supaya usaha pencarian boleh diselesaikan secepat mungkin.

"Ini kerana hanya ada satu peluang untuk kita menyelesaikan tugasan di sana sebelum perang meletus di rantau itu," katanya.

Pada 17 Julai, penerbangan Malaysia Airlines (MAS) MH17 yang membawa 298 orang di atas kapal, terhempas di timur Ukraine selepas ditembak jatuh.

Seramai 43 orang dalam penerbangan tersebut dari Amsterdam ke Kuala Lumpur adalah rakyat Malaysia.

MH17

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Manchester United pecat Mourinho!