Kumpulan Pertama Misi Kemanusiaan Ke Gaza Bergerak Rabu, Mengikut Jadual

Datuk Seri Abdul Azeez Abdul Rahim
KUALA LUMPUR: Kumpulan pertama misi kemanusiaan ke Gaza anjuran Biro Kebajikan Umno akan bergerak Rabu ini mengikut jadual seperti ditetapkan setakat ini.

Kumpulan enam orang itu antara lain akan membuat persediaan dan analisis awal bagi menentukan keadaan sepanjang perjalanan dan sewaktu di Gaza adalah selamat dan lancar.

Pengerusinya, Datuk Seri Abdul Azeez Abdul Rahim berkata kumpulan kedua yang dijadual bergerak pada 12 Ogos, akan bergantung kepada analisis kumpulan pertama berkenaan.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan majlis penutup kursus dan latihan dua hari mengenai risiko pengurusan keselamatan dan kontigensi di sini, Ahad.

Sebanyak 65 peserta terdiri daripada doktor, media dan sukarelawan akan menyertai misi berkenaan dengan objektifnya di antara lain adalah bagi menyampaikan bantuan 40 tan metrik ubat-ubatan dan makanan.

Abdul Azeez yang juga Presiden Kelab Putera 1Malaysia (KP1M) berkata kemungkinan anggota misi akan dibahagi kepada dua kumpulan, dengan satu kumpulan akan memasuki Gaza dan satu lagi akan ditempatkan di Mesir.

"Ini bagi memastikan antara lain komunikasi antara kumpulan di Gaza dan Malaysia lancar melalui kumpulan yang akan bersedia di Mesir," katanya.

Sementara itu, Duta Palestin di Malaysia Dr Anwar al-Agha berkata keadaan di Gaza masih belum tenang setakat ini.

"Sebentar tadi semasa duduk di sini, saya mendapat berita bahawa 11 lagi orang mati syahid berdekatan Rafah," katanya.

Bagaimanapun, beliau percaya kumpulan misi berkenaan yang majoriti anggotanya pernah memasuki Gaza sebelum ini telah membuat persiapan rapi dan memberi jaminan mereka akan mendapat kerjasama dan diterima baik masyarakat Palestin secara menyeluruh.

Dr Anwar yang berasal daripada Khan Younis, Palestin akan turut serta dalam misi berkenaan dan membantu dari segi koordinasi di dalam Gaza.
Gaza, misi kemanusiaan

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Duduk rumah, pesan online, kami hantar order! Jom semak senarai servis makanan di kawasan sekitar anda

SEPANJANG tempoh PKP, orang ramai digalakkan membuat pembelian secara dalam talian.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Artikel Lain