suria

MH17: Mayat Mangsa Akan Segera Dibawa Pulang - PM

PUTRAJAYA: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, mayat mangsa pesawat MH17 akan diserahkan kepada wakil Belanda dan diterbangkan ke Amsterdam, sebelum dibawa pulang ke negara masing-masing.

Beliau berkata, terdahulu, enam anggota pasukan penyelamat Malaysia akan mengiringi mayat mangsa terbabit ke bandar Kharkiv di Ukraine.

Najib berkata, tindakan berjaya dicapai hasil perbincangan beliau bersama Ketua pemberontak pro-Rusia, Alexander Borodai petang ini yang bersetuju mengenai tiga perkara utama.

"Perkara pertama ialah kesemua mayat mangsa MH17 akan dibawa dengan keretapi ke Kharkiv, Ukraine dan diserahkan kepada wakil dari Belanda dengan ditemani enam wakil pasukan penyelamat Malaysia.

"Mayat kemudiannya diterbangkan menggunakan pesawat Hercules C130 milik Belanda dan selepas menjalankan kerja-kerja forensik, mayat warga Malaysia kemudiannya akan dibawa pulang negara ini," katanya dalam sidang akhbar di sini, awal pagi ini.

Perdana Menteri berkata, pada pukul 9 malam pada Isnin pula, kedua-dua kotak hitam pesawat malang itu akan diserahkan kepada pasukan Malaysia di Donetsk, manakala pasukan siasatan bebas pula akan dibernarkan masuk ke kawasan itu.

Dalam kejadian Khamis lalu, pesawat penerbangan MH17 ditembak jatuh menggunakan peluru berpandu dari darat ke udara pada ketinggian 33,000 kaki di sempadan antara Ukraine dan Rusia.

Kejadian itu mengakibatkan semua 298 penumpang dan anak kapal terkorban.Artikel Lain