MH17: PBB Tuntut Siasatan Penuh, Menyeluruh

Ahli-ahli Majlis berdiri selama satu minit, dan diam sebagai memperingati mereka yang kehilangan nyawa dalam nahas MH17.
PERTUBUHAN BANGSA-BANGSA BERSATU: Majlis Keselamatan PBB pada Jumaat menuntut siasatan antarabangsa yang penuh dan bebas terhadap pesawat Malaysia yang jelas ditembak di Ukraine sehingga mengorbankan 298 orang di atas kapal.

Ahli-ahli Majlis berdiri selama satu minit, dan diam sebagai memperingati mereka yang kehilangan nyawa dalam kemalangan pada Khamis oleh pemberontak di timur Ukraine, pada permulaan mesyuarat tergempar mengenai nahas itu.

"Ahli-ahli Majlis Keselamatan memanggil siasatan antarabangsa yang penuh, menyeluruh dan bebas terhadap kejadian itu mengikut garis panduan penerbangan awam antarabangsa dan akauntabiliti yang sesuai," kata majlis itu.

"Ahli-ahli Majlis Keselamatan seterusnya menekankan keperluan untuk semua pihak memberikan akses segera kepada penyiasat ke lokasi kemalangan untuk menentukan punca kejadian itu," katanya.

Majlis mengucapkan takziah mereka kepada keluarga mangsa, kepada rakyat dan semua kerajaan negara yang mempunyai mangsa yang terbunuh dalam kemalangan itu. 

Majlis Keselamatan berkata mahu meningkatkan permintaan global untuk mencari mereka yang bertanggungjawab menembak jatuh pesawat Boeing 777.

Pesawat terhempas di ladang jagung di kawasan yang dikuasai kumpulan pemisah, menyaksikan serpihan dan mayat bertaburan di sekitar beberapa kilometer.
PBB

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Artikel Lain