Beribu-Ribu Ikan Ternakan Ditemui Mati Dekat Danga Bay - Semasa | mStar

Beribu-Ribu Ikan Ternakan Ditemui Mati Dekat Danga Bay

Kua (tiga dari kanan) melihat ikan-ikan yang ditemui mati dan menyebabkan kerugian besar kepada penternak dan nelayan tempatan.
JOHOR BAHRU: Beribu-ribu ikan telah ditemui mati di sangkar ternakan ikan di sekitar Danga Bay.

Penternak menyalahkan kerja-kerja penambakan di kawasan itu sebagai punca kerugian mereka. 

Penternak ikan, Tay Yong Peng mendakwa beribu-ribu ekor ikan bandeng dengan berat lebih dari 10,000 kg dan bernilai kira-kira RM60,000 dalam dua sangkar yang diternaknya telah mati.

Katanya, penternak lain juga mengalami kerugian besar kerana kerja-kerja penambakan yang telah dijalankan selama beberapa bulan berikutan rancangan meluaskan kawasan Danga Bay.

Tay percaya sedimen daripada proses penambakan telah mencemarkan air dan memasuki insang ikan, menyebabkan ia sesak nafas dan mati.

"Ini tidak adil kepada aktiviti ternakan ikan dan masyarakat nelayan di sini kerana mata pencarian kita telah terjejas teruk disebabkan beberapa pemaju yang tidak bertanggungjawab," katanya, sambil menambah dia telah membekalkan sehingga 1,000 kg ikan bandeng di negara ini.

Tay, yang memiliki 68 sangkar ikan bandeng di sangkar berhampiran tapak Danga Bay, berkata amat kecewa apabila mendapati sebahagian besar ikan dalam sangkar yang diusahakan bersama seorang lagi rakan kongsinya telah mati.

"Terdapat beratus-ratus bangkai ikan mati di dalam air, manakala sesetengahnya kelihatan sakit dengan mata bengkak apabila saya melihat sangkar awal hari Ahad," katanya, Isnin.

"Penambakan ini berlaku beberapa bulan lepas tetapi kami tidak pernah menerima sebarang notis sama ada daripada pemaju atau Jabatan Perikanan mengenai kerja-kerja yang dilakukan begitu dekat dengan sangkar-sangkar kami," katanya. 

Ketua Biro Pengaduan Awam MCA Johor Kua Song Tuck menggesa pemaju tampil ke hadapan dan membayar pampasan terhadap kerugian yang terpaksa ditanggung penternak-penternak akibat kerja-kerja penambakan tanah.


"Oleh kerana kawasan itu sebahagian besarnya telah ditambak, kedalaman air juga telah menurun daripada 6.10m kepada 1.52m, menjadikannya tidak sesuai untuk pembiakan ikan.

"Saya berharap Jabatan Perikanan boleh membantu untuk meneliti perkara itu dan mungkin memperuntukkan beberapa kawasan lain untuk tujuan pembiakan ikan. 

"Selain itu, berikan juga sedikit bantuan kepada nelayan tempatan yang mata pencarian telah 'dirompak' oleh pemaju itu," tambah Kua. 

Jabatan Perikanan dan pemaju tidak bersedia untuk memberikan komen.

ikan mati , tambak tanah , Danga Bay

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Lain