Dua Rakan Mengaku Bersalah Miliki Senjata Api Dan Peluru Tanpa Lesen - Semasa | mStar

Dua Rakan Mengaku Bersalah Miliki Senjata Api Dan Peluru Tanpa Lesen

KUALA KANGSAR: Dua rakan mengaku bersalah di Mahkamah Sesyen di sini hari ini, masing-masing terhadap pertuduhan memiliki senjata api serta peluru tanpa lesen dan permit, pada Jun lepas. 

Penoreh getah itu, Mohamad Amin Abdul Rahman, 29, dan Abdul Rahaman Ramli, 46, membuat pengakuan itu selepas pertuduhan dibacakan di hadapan Hakim Johari Hassan.

Mohamad Amin didakwa memiliki sepucuk senjata api iaitu senapang buatan sendiri jenis 0.22 tanpa kebenaran sah selain memiliki 41 biji peluru jenis 0.22 dan tujuh biji peluru jenis 12 Gauge tanpa lesen dan permit, antara 1.45 tengah hari dan 2.15 petang di belakang rumah di No 54 Kampung Kelebor di sini, pada 18 Jun lepas.

Tertuduh juga didakwa memiliki sepucuk senjata api iaitu senapang patah buatan sendiri dan 23 biji peluru jenis 12 Gauge tanpa lesen dan permit antara 11.30 pagi dan 12 tengah hari di sebuah kebun getah di Kampung Kelebor di sini, pada 25 Jun lepas.

Bagi pertuduhan memiliki senjata api, dia boleh dihukum penjara sehingga 14 tahun dan dikenakan sebatan rotan tidak kurang daripada enam sebatan manakala bagi pertuduhan memiliki peluru, boleh dihukum penjara tidak melebihi tujuh tahun atau denda tidak melebihi RM10,000 atau kedua-duanya sekali.
 
Sementara, Abdul Rahaman didakwa memiliki 293 biji peluru jenis 0.22 tanpa lesen dan permit antara 6 petang dan 6.30 petang di belakang sebuah rumah beralamat di Lot 1547, di No 46 Kampung Sementa, Kuala Kenas di sini, pada 25 Jun lepas.

Dia juga didakwa memiliki 139 biji peluru jenis 0.22 serta sebutir peluru jenis SME 9mm tanpa lesen dan permit antara 8 malam dan 9 malam di sebuah kebun getah di Kampung Kelebor di sini, pada 25 Jun lepas.

Terdahulu, Timbalan Pendakwa Raya Shukor Abu Bakar tidak membenarkan tertuduh diberi jaminan kerana mengambil kira tertuduh ditangkap kerana memiliki peluru hidup dan kepentingan awam perlu dititikberatkan.

Hakim tidak membenarkan kedua-dua tertuduh diikat jamin berikutan tiada peruntukan jaminan bagi kesalahanan itu dan menetapkan 25 Julai sebutan semula kes.

Kedua-dua tertuduh tidak diwakili peguam.

senjata api

Klik

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

Artikel Lain