APMM Gagalkan Cubaan Seludup Keluar 17 Pati Warga Indonesia - Semasa | mStar

APMM Gagalkan Cubaan Seludup Keluar 17 Pati Warga Indonesia

BATU PAHAT: Anggota Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) menggagalkan cubaan menyeludup keluar 17 pendatang asing tanpa izin rakyat Indonesia di perairan Parit Jawa, Muar, Ahad.

Ketua Penguatkuasa Maritim Pangkalan Batu Pahat Leftenan Komander Maritim Iskandar Ishak berkata kesemua mereka termasuk seorang tekong dan dua pembantu bot ditahan kira-kira pukul 2.15 pagi. 

Katanya anggota APMM menjumpai sebuah bot dalam keadaan mencurigakan di perairan Parit Jawa menuju ke perairan sempadan Malaysia-Indonesia dan menahannya untuk pemeriksaan lanjut.

"Hasil pemeriksaan kemudian menemui 15 lelaki dan wanita dewasa serta dua kanak-kanak warga Indonesia. Kami turut menahan tekong berserta dua pembantunya di dalam bot tersebut," katanya dalam kenyataan pada Isnin.

Kesemua mereka berumur antara tiga hingga 61 tahun dan kini ditahan mengikut Akta Anti Pemerdagangan Orang dan Penyeludupan Migran 2007 (Pindaan 2010) dan Akta Imigresen 1959/63.

Jika disabit kesalahan, mereka berhadapan hukuman denda tidak melebihi RM10,000 atau penjara tidak lebih lima tahun atau kedua-duanya dan sebat tidak melebihi 6 kali, kata beliau. 

Bagi tekong pula, kata Iskandar, dia boleh dihukum penjara tidak melebihi lima tahun dan denda tidak melebihi RM250,000 jika disabitkan.

Pihak Maritim Malaysia, menurutnya, akan meningkatkan rondaan di kawasan yang dipercayai menjadi tapak pelancaran kegiatan penyeludupan pendatang ini terutama menjelang perayaan Aildilfitri.

Beliau menjangkakan masih ramai warga Indonesia yang akan menggunakan laluan tidak sah ini untuk pulang ke Indonesia.


APMM , Pati , Indonesia

Artikel Sebelum

OKU Nasitah Diserahkan Kepada JKM

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan