APMM Tahan Feri Bawa Penumpang Berlebihan - Semasa | mStar

APMM Tahan Feri Bawa Penumpang Berlebihan

Gambar hiasan.

TAWAU: Sebuah feri penumpang yang beroperasi dari Tawau ke Nunukan, Indonesia ditahan Agensi Penguatkuasaan Maritin Malaysia (APMM) Tawau pada Selasa kerana membawa penumpang berlebihan.

Ketua Penguat Kuasa Maritim Tawau Kepten Anor Jaafar berkata Feri MV Labuan Express Lima dikesan melakukan kesalahan itu dalam perjalanan ke Nunukan pada 11.50 pagi.

"Feri itu didapati membawa seramai 201 penumpang, melebihi jumlah yang dibenarkan iaitu 106 orang ketika dalam perjalanan dari Jeti Pelancongan Tawau ke Nunukan.

"Feri berkenaan telah ditunda dan kesemua penumpang dibawa ke jeti APMM Tawau untuk tindakan lanjut. Kes ini disiasat mengikut Seksyen 236 (1) Ordinan Kapal-Kapal Dagang 1952 kerana membawa penumpang berlebihan," katanya dalam kenyataan di sini, Rabu.

Beliau berkata siasatan terhadap feri itu mendapati kesemua penumpang merupakan warga Indonesia.

Seramai 38 daripada mereka tidak memiliki sebarang dokumen perjalanan sah manakala 55 orang lagi memiliki pasport sah tetapi tiada pengesahan daripada Jabatan Imigresen untuk keluar dari Malaysia, katanya.

Sementara itu, Anor mengingatkan agar pengusaha feri supaya mematuhi peraturan sedia ada dan tidak membawa penumpang melebihi had muatan.

"Tindakan membawa muatan yang berlebihan mengundang risiko kemalangan di laut. APMM sangat memandang serius perkara ini," katanya.


APMM

Artikel Berkaitan

Klik

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Artikel Lain