Pemeriksaan Rawak Di Jeti Banteras Seludup Diesel

Pasukan Polis Marin mempergiatkan pemeriksaan bagi membanters kegiatan penyeludupan diesel.
KUALA LUMPUR: Pasukan Polis Marin kini menumpukan operasi membanteras penyeludupan diesel dengan membuat pemeriksaan secara rawak terhadap kapal kecil di jeti dan pangkalan sekitar perairan negara.

Komandernya, Datuk Abdul Aziz Yusof berkata, perkara itu menjadi keutamaan kerana masalah penyeludupan diesel semakin berleluasa, selain isu pendatang tanpa izin.

"Pemeriksaan secara rawak ke atas jeti kecil atau pangkalan ini dapat membanteras kegiatan itu yang selalunya tangkapan melibatkan kapal kecil atau kapal pesisir.

"Kapal besar tidak boleh merapati terminal yang biasanya digunakan untuk menyeludup ini," katanya dalam temu bual khas di Bukit Aman di sini, Rabu.

Beliau berkata, pihaknya sentiasa bekerjasama dengan agensi berkaitan seperti Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) dan bertukar maklumat dengan negara jiran.

Abdul Aziz berkata, sehingga Mei tahun ini, PPM melakukan 806 tangkapan pelbagai kes dengan rampasan bernilai RM74.1 juta berbanding hanya RM45 juta sepanjang tahun lepas.

Selain diesel, rampasan turut membabitkan petrol bersubsidi, rokok, barang kawalan, dadah dan sebagainya.

Beliau berkata, tangkapan membabitkan Akta Polis, Akta Kastam, Imigresen, Pemerdagangan Orang, Akta Dadah Berbahaya dan Kawalan Bekalan.

Abdul Aziz berkata, PPM juga memfokuskan kes rompakan kapal yang sering berlaku di perairan sehingga menjejaskan imej negara.

Menyentuh wilayah kawalan, Abdul Aziz berkata, PPM mengawal lima wilayah iaitu Selangor hingga Perlis; Negeri Sembilan, Melaka dan Johor; Pahang, Terengganu dan Kelantan serta Sabah dan Sarawak.

Mengenai aset dan keanggotaan pula, Abdul Aziz berkata, pada masa ini PPM memiliki 168 aset pelbagai dengan kekuatan 1,969 anggota dan masih memerlukan tambahan bagi menampung keperluan tugas yang semakin mencabar.


Klik

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Artikel Lain