Sarawak Sebuah Model Keharmonian Sosial - Najib

Najib disambut meriah oleh penduduk Rumah Panjang Jarek Klambu, Lambir, Miri. foto ZULAZHAR SHEBLEE/THE STAR
KUCHING: Sarawak layak menjadi model keharmonian sosial negara atas kejayaannya mewujudkan suasana aman damai dalam kalangan penduduk pelbagai kumpulan etnik dan subetnik yang paling banyak berbanding negeri-negeri lain di Malaysia, kata Datuk Seri Najib Tun Razak.

Perdana menteri berkata keharmonian inilah yang seterusnya membawa kepada pencapaian ekonomi yang berterusan, sekali gus membawa kepada penyaluran lebih banyak projek pembangunan, terutama di kawasan luar bandar di negeri ini.

Katanya berdasarkan kepada persekitaran di Sarawak, ia jelas menjadi bukti bahawa kerajaan Barisan Nasional(BN) mampu membawa kejayaan cemerlang, menerusi keharmonian dan kestabilan yang dikecapi bersama.

"Kejayaan ini tidak boleh dipandang ringan, tidak seharusnya kita ambil mudah, kerana kalau kita tolak apa yang kita warisi hari ini, belum tentu apa yang dikejar akan kita dapat, oleh itu marilah kita di Hari Gawai ini bersyukur dengan apa yang kita kecapi dan terus bina kejayaan lebih besar di masa akan datang," katanya.

Beliau berkata demikian semasa melawat Rh Jarek ak Klambu di Kampung Tunku Abdul Rahman, Lambir, kira-kira 20 kilometer dari sini, sebagai satu daripada atur cara beliau dalam lawatan dua hari ke Sarawak sempena sambutan Hari Gawai.

Turut serta dalam kunjungan ke Rh panjang etnik Iban itu ialah Timbalan Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Alfred Jabu ak Numpang, serta beberapa menteri persekutuan, menteri negeri dan pemimpin-pemimpin tempatan.

Dalam ucapannya, Najib yang baru pulang dari lawatan kerja ke China berkata, beliau bertandang terus ke Miri untuk sambutan Gawai kerana: "Saya percaya dengan konsep berkongsi kegembiraan sebagai rakyat Malaysia, percaya kepada keterangkuman. Negara ini milik kita semua, dan kita harus bekerja bersama di bawah semangat 1Malaysia," katanya.

Beliau amat menghargai sokongan serta komitmen yang ditunjukkan oleh semua komuniti di Sarawak kepada kepimpinan BN, dan turut berikrar akan terus membuat pertimbangan sebaiknya dalam meluluskan lebih banyak projek pembangunan di Sarawak.

Perdana menteri berkata dalam beberapa kunjungannya ke Sarawak sejak tahun 2009 lagi, beliau telah meluluskan banyak projek pembangunan di negeri ini, yang kosnya dianggar menjangkau lebih RM2 bilion.

Terdahulu Najib diberikan sambutan cukup meriah dalam kunjungannya ke rumah panjang itu, termasuk dipersembahkan dengan tarian tradisional pahlawan Iban, tarian ngajat, acara berpantun dan sebagainya.

Beliau dijangka menghadiri majlis sempena sambutan Hari Gawai di Dataran Kipas Miri di sini bersama pemimpin-pemimpin negeri malam ini sebelum berlepas pulang.
Najib, Sarawak, Hari Gawai, BN

Klik

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Artikel Lain