Tiada DNA Babi Dalam Coklat Cadbury - Jamil Khir - Semasa | mStar

Tiada DNA Babi Dalam Coklat Cadbury - Jamil Khir

Produk coklat Cadbury dengan kacang hazel yang sebelum ini didakwa mengandungi DNA babi.
BANGI: Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) mengesahkan pemeriksaan mendapati tiada DNA babi dalam dua sampel coklat Cadbury yang diambil dari kilang produk tenusu itu, minggu lalu.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom berkata, sampel yang dianalisa Kementerian Kesihatan sebelum ini didapati tercemar.

"Sampel sebelum ini tidak diambil terus dari kilang berkenaan dan ia tercemar," katanya.

Beliau mengumumkan keputusan analisa itu pada sidang media di Institut Latihan Islam Malaysia (ILIM) di sini, pagi Isnin.

Jamil Khir juga menolak dakwaan bahawa kerajaan cuba melindungi syarikat berkenaan, Cadbury Confectionary (M) Sdn Bhd.

"Kerajaan tidak berhasrat melindungi syarikat berkenaan kerana ia adalah tanggungjawab Jakim untuk menyakinkan umat Islam," katanya.

Sebelum ini, dua produk syarikat terbabit dikesan mengandungi DNA babi iaitu coklat susu dengan kacang hazel dan coklat susu dengan buah badam.

Jakim juga dilaporkan menggantung sijil halal terhadap dua produk coklat susu keluaran Cadbury Dairy Milk yang dikeluarkan Cadbury Confectionery Malaysia Sdn Bhd, berkuat kuasa serta-merta ekoran penemuan DNA babi dalam produknya.

Jamil Khir berkata, kedua-dua produk yang dianalisis itu adalah daripada kelompok yang sama dengan produk yang disahkan mengandungi DNA babi sebelum ini, tetapi sampel kali ini diambil terus dari kilang pengeluar produk itu di Shah Alam.

Menurutnya, sampel yang diambil Jakim pada 26 Mei lalu untuk dianalisis oleh Jabatan Kimia itu ialah jenis Roast Almond dengan nombor kelompok (batch no) 221013 N01RI1 dan jenis Hazelnut dengan nombor kelompok 200813 M01HI2.

"Selain itu Jakim turut mengambil empat produk lain dalam aliran pemprosesan yang sama dan lima jenis bahan mentah yang berpotensi mengandungi unsur haiwan," katanya pada sidang akhbar di sini, Isnin.

Sehubungan itu beliau berharap keputusan berkenaan akan meredakan kerisauan umat Islam berhubung status coklat itu, memandangkan makmal yang menganalisis sampel itu diperakui Jakim untuk mengesan DNA babi.

Kementerian Kesihatan sebelum ini dilaporkan mengesan dua sampel coklat Cadbury iaitu coklat susu dengan kacang hazel dan coklat susu dengan buah badam mengandungi DNA babi atau porsin.


Jakim , DNA babi , Cadbury

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Nurul Izzah, Rafizi dan KJ lepak lagi

Manchester United pecat Mourinho!