Pembinaan Terowong MRT Di Bukit Bintang Dijangka Siap Julai Ini

KUALA LUMPUR: Kerja pembinaan terowong di Bukit Bintang untuk projek Mass Rapid Transit (MRT) jajaran Sungai Buloh-Kajang dijangka siap Julai ini, menurut Ketua Pegawai Eksekutif Mass Rapid Transit Corporation Sdn Bhd (MRT Corp) Datuk Azhar Abdul Hamid.

Beliau berkata kerja pembinaan terowong di kawasan itu sekarang telah 90 peratus siap dan mengikut jadual.

"Pada keseluruhan, projek telah 42.7 peratus siap dan dijangka boleh beroperasi pada Julai 2017 bagi jajaran Sungai Buloh dan Kajang," katanya dalam sidang media di Bukit Bintang Tunneling Challenges di sini Rabu.

Sementara itu, Pengarah Terowong Bawah Tanah MRT Corp, Blaise Mark Pearce berkata mendapan dan keretakan yang berlaku akibat kerja-kerja mengorek tidak dapat dielakkan kerana kawasan itu mengandungi batu kapur yang mendedahkannya kepada keretakan.

"Bagaimanapun, langkah-langkah keselamatan telah diambil untuk menjamin keselamatan awam dan sebarang pergerakan tanah, mendapan akan ditangani dengan segera oleh pegawai yang menjalankan pemantauan," kata beliau.

MRT juga memasang alat pengesan di bangunan-bangunan berhampiran untuk mengesan sebarang perubahan struktur.

Beliau berkata, selain faktor geologi, kawasan itu juga dipenuhi saluran seperti paip air, talian elektrik dan gas bawah tanah yang tidak dibuat pemetaan sewajarnya.

Kerja-kerja pembinaan di jajaran Sungai Buloh-Kajang yang bermula pada 2011 dijangka siap pada 2017.

Apabila siap, tren berkelajuan tinggi itu boleh membawa sehingga dua juta penumpang sehari, lebih lima kali ganda daripada perkhidmatan tren LRT sekarang.

Klik

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Artikel Lain