Obama, Najib Serasi - Khairy

REMBAU: Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaluddin berkata beliau melihat adanya keserasian antara Presiden Amerika Syarikat (AS) Barack Obama dan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak sepanjang lawatan rasmi tiga hari Obama ke negara ini minggu lalu.

Khairy yang merupakan Menteri Pengiring kepada Obama dalam lawatan itu berkata, kedua-dua pemimpin itu juga dilihat begitu selesa dalam perbincangan dua hala mereka.

"Saya, sebagai Menteri Pengiring kepada Presiden AS, hadir dalam mesyuarat dua hala. Mereka juga ada perbincangan empat mata di mana selepas perbincangan itu, saya melihat keserasian di antara kedua-dua pemimpin itu cukup tinggi," katanya ketika ditanya pengalamannya itu di sini, Selasa.

Khairy berkata, beliau juga sempat menyampaikan pendapatnya mengenai belia dan Islam sebelum Obama berlepas ke Filipina dari Pangkalan Udara Tentera Udara Diraja Malaysia pada Isnin.

Khairy berkata, antara perkara dibangkitkannya ialah supaya inisiatif belia berterusan, selain mengucapkan terima kasih kepada Obama kerana  meluangkan masa dengan orang muda di sini termasuk di Universiti Malaya.

Ahad lalu, Obama mengadakan sesi perjumpaan terbuka dengan kira-kira 400 pemimpin muda Asia Tenggara di universiti berkenaan di mana beliau antara lain menekankan pentingnya mendengar suara golongan muda, selain menggalakkan jalinan kerjasama antara pemimpin muda Asia Tenggara dengan golongan muda AS.

Khairy berkata beliau turut memberitahu Obama bahawa dunia Islam harus mengubah persepsi masyarakat Barat daripada hanya isu keselamatan kepada isu berkenaan dengan pendidikan, ekonomi dan pembangunan.

"Saya memberitahu beliau bahawa ucapannya di UM yang menyentuh soal perubahan persepsi Barat kepada dunia Islam daripada hanya isu keselamatan kepada isu pembangunan, ekonomi dan pendidikan adalah tepat sekali dan berharap beliau akan terus membawa mesej itu.

"Obama berkata akan membawa (mesej ini) kerana melihat pentingnya untuk kita bangunkan generasi muda terutama di dunia Islam dari sudut pembangunan, pendidikan dan juga modal insan. Jadi, saya melihat pendekatan beliau adalah tepat dari sudut belia," katanya.

Menurutnya Obama yang dibesarkan di Indonesia turut memahami cabaran yang dihadapi negara di rantau Asia Tenggara.

Dalam pada itu, Khairy berkongsi senario menarik apabila Obama menyuruh pegawainya mencuba durian.

"Semasa di Seri Perdana, Perdana Menteri hidangkan durian kepada Presiden Obama. Beliau kata pernah makan durian sewaktu muda di Indonesia dan beliau 'tidak mahu lagi' (memakannya) lalu beliau memaksa semua pegawainya makan durian," katanya.

Pada majlis itu, katanya Obama turut memilih hidangan nasi goreng dengan ikan patin dan ayam kampung berbanding stik.


Klik

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Semuanya di hujung jari anda... bawakan senyuman buat mereka yang kurang bernasib baik, itulah kempen Raya HLB

HONG Leong Bank dan Hong Leong Islamic Bank (HLB atau Bank) memperkenalkan kempen 'Jauh Di Mata, Dekat Di Hati' sebagai salah satu usaha membantu golongan kurang bernasib baik.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Artikel Lain