Ikan Paus Mati Selepas Tersekat Di Jala - Semasa | mStar

Ikan Paus Mati Selepas Tersekat Di Jala

KOTA KINABALU: Seekor ikan paus mati selepas tersekat dalam pukat dalam kejadian di perairan Kota Belud.

Kejadian itu menimbulkan ketakutan terhadap penduduk kampung dan pekerja resort berdekatan, menyebabkan mereka bertindak meminta bantuan daripada pihak berkuasa.

Ikan paus tujuh meter itu mati dekat dengan pantai Kg Tituru Laut kira-kira 90km dari ibu negeri di sini.

Nelayan dari perkampungan nelayan menarik ikan paus dengan bantuan empat bot sebelum menggunakan traktor untuk membawanya ke sebuah tempat yang terletak kira-kira satu kilometer dari sini untuk ditanam.

Penduduk kampung mengukur badan ikan paus yang mati akibat tersekat di jala.


Pengendali Manana Borneo Resort Sofian Abdul Aziz berkata, ikan paus itu ditemui sekitar pukul 8.30 pagi Ahad dan mungkin mati tidak lama kemudian.

"Kami cuba mendapatkan bantuan daripada Jabatan Perikanan tetapi mereka tidak datang," kata beliau sambil menambah beliau sebaliknya menghubungi Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar negeri Datuk Masidi Manjun untuk mendapatkan bantuan.

Unit Penyelamat Hidupan Liar di bawah Kementerian tiba pada Selasa, tetapi bangkai sudah ditanam oleh penduduk kampung kerana ia mula reput.

Menurut Sofian, ikan paus sering dilihat di kawasan itu antara Februari dan Mei.

Beliau tidak menolak kemungkinan bahawa paus itu mungkin telah mati dan menghala ke arah pantai.

"Nelayan memberitahu kita bahawa ia masih hidup di dalam jaring tetapi tidak bermaya selepas beberapa ketika, " katanya.

ikan paus , jala , Kota Belud

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Jangan cuba ugut FAM!