MB Boleh Bantu Dapatkan Bible Jika Serius - Semasa | mStar

MB Boleh Bantu Dapatkan Bible Jika Serius

Bible edisi bahasa Melayu.
PETALING JAYA: Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dan exco agamanya merupakan dua individu paling layak untuk membantu memulangkan bible yang dirampas pihak berkuasa agama negeri jika Kerajaan Negeri serius untuk melakukannya.

Bagaimanapun Timbalan Pengerusi Biro Keharmonian Agama MCA, Ng Chok Sin berkata, sebaliknya Exco Pelancongan Selangor, Elizabeth Wong dilaporkan menulis surat kepada Pejabat Peguam Negara meminta agar naskah bible yang dirampas daripada Persatuan Bible Malaysia (PBM) pada Januari lalu dipulangkan.

Menurut Ng ia tindakan sia-sia kerana kerajaan negeri mempunyai kuasa penuh mengenai hal itu dan bukannya Peguam Negara.

Tambah Ng, Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) berada di bawah bidang kuasa Exco Hal Ehwal Islam, Sallehin Mukhyi.

"Sallehin dilihat seperti tidak melakukan apa-apa untuk bantu menyelesaikan isu ini. Mengapa begini?

"Mungkin beliau cuba untuk mengelak daripada tanggungjawab ini ataupun beliau sudah tidak lagi mengambil berat mengenainya.

"Jika Elizabeth benar-benar ikhlas dalam membantu menyelesaikan krisis yang tidak perlu ini, beliau sepatutnya bertemu Sallehin dan Menteri Besar untuk memohon agar bible dipulangkan," katanya.

Sementara itu Ahli Parlimen Puchong, Gobind Singh Deo menerusi kenyataan berkata, beliau bersetuju bahawa isu berkenaan kini melibatkan pihak Peguam Negara kerana masih diperingkat siasatan.

Namun katanya, isu yang ditimbulkan oleh orang awam ialah, Abdul Khalid sepatutnya mengadakan pertemuan dengan Peguam Negara untuk mendapatkan penjelasan lanjut berhubung siasatan.

"Menteri Besar akan memberi keyakinan kepada rakyat jika beliau mengambil tindakan yang proaktif untuk itu," katanya.

Bible , Khalid Ibrahim , PBM , Jais

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Teknologi analitik data raya asas pelaksanaan inisiatif kerajaan masa depan – Saifuddin Nasution

PROGRAM Subsidi Petrol merupakan inisiatif kerajaan untuk meringankan beban isi rumah berpendapatan rendah melalui pengagihan semula subsidi petrol.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

Artikel Lain