Terdapat Lebih Daripada Satu Panggilan Telefon Berkaitan Kes Culik Dua Wanita Di Semporna - Semasa | mStar

Terdapat Lebih Daripada Satu Panggilan Telefon Berkaitan Kes Culik Dua Wanita Di Semporna

Hamza Taib
Hamza Taib.
KOTA KINABALU: Pesuruhjaya Polis Sabah Datuk Hamza Taib berkata terdapat lebih daripada satu perhubungan telefon berlaku berkaitan kes penculikan dua wanita di Singamata Adventures and Reef Resort, Semporna, sejak 2 April lepas.

Bagaimanapun Hamza enggan memperincikan mengenai paggilan telefon itu termasuk antara siapa dengan siapa, bila serta kandungan perbualan panggilan telefon berkenaan kerana keutamaan pihak berkuasa Malaysia sekarang ialah memastikan kedua-dua mangsa culik itu selamat.

"Setakat ini, apa yang pihak polis tahu mangsa masih dalam keadaan selamat tetapi berada di negara jiran. Tempatnyapun kita sudah sedia maklum kerana kita sentiasa berhubung dengan pihak (berkuasa) Filipina dan kedutaan China," katanya kepada pemberita di sini Rabu.

Pada 2 April lepas, kira-kira jam 10.30 malam sekumpulan tujuh lelaki bersenjata menceroboh resort berkenaan lalu menculik Gao Hua Yuan,29, seorang pelancong wanita dari Shanghai, China dan seorang pekerja resort Marcy Dayawan atau Mimi,40, seorang rakyat Filipina, dari resort di atas air berkenaan.

Sementara itu, Hamza berkata siasatan polis berhubung kes berkenaan kini diubah daripada Seksyen 365 Kanun Keseksaan kepada Seksyen 3 (1) Akta Culik 1961 yang membawa hukuman gantung sampai mati jika sabit kesalahan dan Seksyen 4 Akta Senjatapi (Penalti Lebih Berat) 1971 yang membawa hukuman penjara seumur hidup dan dikenakan enam sebatan jika sabit kesalahan.

Katanya sehingga Ahad lepas, 22 individu, tiga daripadanya memiliki dokumen dan selebihnya pendatang asing tanpa izin yang berumur dari 16 hingga 60 tahun telah ditahan bagi membantu siasatan kes penculikan itu.

Bagaimanapun beliau berkata, cuma lapan daripada 22 individu itu yang kebanyakannya wanita ditahan lanjut untuk membantu siasatan sementara selebihnya diserahkan kepada Jabatan Imigresen untuk penghantaran pulang ke negara asal.

Hamza juga berkata pihaknya sedang bekerja rapat dengan pihak Kawasan Keselamatan Khas Pantai Timur Sabah (ESSCOM) bagi mengenal pasti sebarang kelemahan mengenai aspek kawalan keselamatan di kawasan pantai timur Sabah dan akan bersama-sama memperbaiki kelemahan berkenaan.

Artikel Berkaitan

Klik

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Artikel Lain