77 Rawatan Diberikan Kepada Keluarga Penumpang MH370 - Semasa | mStar

77 Rawatan Diberikan Kepada Keluarga Penumpang MH370

Sebahagian daripada keluarga penumpang MH370.

PUTRAJAYA: Sebanyak 77 kes direkodkan sebagai rawatan pesakit luar dan kaunseling kepada anggota keluarga penumpang pesawat MH370 yang menginap di Hotel Everly di sini, sepanjang 10 hari lalu.

Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr S.Subramaniam berkata daripada jumlah itu, empat kes dirujuk ke Jabatan Kecemasan, Hospital Putrajaya.

"Dua kecemasan iaitu satu kes asma dan satu lagi sakit dada (namun akhirnya disahkan mengalami masalah serangan panik) dan dua kes biasa," katanya kepada pemberita selepas melawat Pusat Kesiapsiagaan dan Tindakan Krisis serta anggota keluarga di hotel berkenaan.

Beliau berkata daripada jumlah itu, sebanyak 17 kes diberi intervensi psikososial yang bertujuan membantu menangani masalah emosi yang dihadapi anggota keluarga penumpang pesawat berkenaan.

Katanya, daripada 17 kes itu, satu kes yang memerlukan rawatan lanjut dalam aspek psikososial iaitu 'stress induced hyperventilation' yang menunjukkan tanda keresahan amat teruk dan telah dirujuk ke Hospital Putrajaya.

"Pesakit kini berada dalam keadaan yang stabil dan dipantau Pasukan Kesihatan Mental dan Respons Psikososial di hotel ini," katanya menambah petugas dan skop perkhidmatan di pusat tersebut akan ditingkatkan jika kedaan memerlukan.

Sehingga kini, empat sesi terapi kelompok telah dilaksanakan oleh petugas terlibat kepada 51 anggota keluarga penumpang dan anak kapal.

Terapi ini telah membantu melegakan perasaan mereka, ketenangan emosi serta membolehkan mereka lebih yakin untuk memberi sokongan kepada anggota keluarga yang lain, katanya.

Beliau berkata Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) juga menyediakan sesi taklimat secara berjadual kepada petugas setiap hari seperti kemahiran asas memberikan bantuan, memaklumkan berita buruk, kematian/kehilangan, penilaian keberkenanan tekanan serta teknik relaksasi.

Sementara itu, di Hotel Cyberview Resort & Spa, Cyberjaya, Subramaniam turut meluangkan kira-kira 15 minit meninjau kemudahan yang disediakan kepada keluarga penumpang MH370 dari China yang ditempatkan di situ, namun tidak mengadakan pertemuan dengan mereka bagi mengelak gangguan emosi.

Katanya, menurut laporan pasukan perubatan, secara keseluruhannya keadaan emosi anggota keluarga pada masa ini adalah terkawal, walaupun pada mulanya reaksi mereka agak mengejutkan.

"Pada masa ini saya pasti tekanan mereka sudah berkurangan. Walaupun demikian kita perlu sentiasa memberi sokongan dan bimbingan kepada mereka... lebih-lebih lagi ketika mereka menunggu dengan penuh harapan akan hasil operasi menyelamat," katanya.

Subramaniam berkata, keluarga penumpang dari China itu akan terus diberi bimbingan dan kaunseling melalui pasukan yang dibentuk oleh kementerian dan Badan Bukan Kerajaan (NGO) yang memahami budaya mereka dan boleh berkomunikasi dalam Mandarin.

Beliau turut mengucapkan terima kasih kepada semua pihak termasuk NGO dan swasta seperti Kumpulan Tzu Chi dan Hospital Gleneagles yang turut berpusat di Cyberview Resort & Spa untuk membantu keluarga penumpang.

Kira-kira 30 anggota keluarga penumpang MH370 dari China ditempatkan di hotel berkenaan.

MAS , MH370 , Putrajaya

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

Artikel Lain

Meghan Markle hamil anak ke-2?