57 Diburu Jenayah Kekerasan, Gengsterisme - KPN

KUALA LUMPUR: Polis kini memburu 57 individu untuk diambil tindakan mengikut Akta Pencegahan Jenayah (PCA) 1959 selepas dipercayai terbabit dengan jenayah kekerasan, termasuk gengsterisme.

Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata di bawah akta sama, ketika ini 41 orang ditahan dan 30 daripadanya dikenakan perintah sekatan.

"11 orang masih dalam tahanan... 57 orang lagi kita akan tangkap bila-bila masa kerana dipercayai terbabit dengan jenayah seperti yang termaktub dalam akta tersebut," katanya kepada pemberita selepas menghadiri Anugerah Balai League Table 2013 di sini, Selasa.

Mengulas pindaan PCA, beliau berharap akta itu dapat diwarta menjelang akhir tahun ini sebelum dikuat kuasa.

"Ada perkara yang masih belum disiapkan dalam akta itu sebelum ia dapat diwartakan seperti prosedur operasi standard dan penggunaan 'peranti pemantauan elektronik'... selepas semua perkara dapat dimuktamad baru ia akan diwarta dan berkuat kuasa," katanya.

Khalid berkata selepas berkuat kuasa, akta itu memberi peluang kepada polis untuk melaksanakan tugas membanteras serta mencegah jenayah dengan lebih berkesan, termasuk mengesan dan mendakwa ketua kumpulan kongsi gelap yang dilapor melarikan diri ke negara jiran.

"Kita tunggu masa untuk tangkap ketua-ketua kumpulan kongsi gelap ini yang masuk semula ke dalam negara... saya pasti mereka akan masuk semula dan kalau mereka masuk selepas akta baru ini berkuat kuasa, ia lebih baik bagi kami," katanya.

Rang undang-undang bagi meminda PCA 1959, yang diluluskan Dewan Rakyat sebelum ini, digubal kerana terdapat keperluan untuk mengekang aktiviti jenayah berat dan jenayah terancang yang semakin meningkat.

Mengulas statistik terkini Ops Cantas dari 17 Ogos sehingga hari ini, Khalid berkata sebanyak 1.1 juta orang diperiksa di seluruh negara dan merekod tangkapan sejumlah 39,097.

"Sebanyak 1,160 senjata dirampas termasuk bom tangan. Sebanyak 655,118 kenderaan diperiksa dengan 1,632 dikenal pasti sebagai kenderaan curi," katanya, sambil menambahkan Ops Cantas akan terus dilaksana dan ditambah baik mengikut keperluan. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Artikel Lain