Zahid Minta Penganut Syiah Secara Keturunan Tidak Sebar Fahaman

Ahmad Zahid
Ahmad Zahid
Ahmad Zahid

KUALA LUMPUR: Golongan penganut ajaran Syiah secara keturunan diminta tidak menyebarkan fahaman itu kepada umat Islam yang lain, kata Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi.

Beliau juga menyarankan kumpulan terbabit memaklumkan aktiviti keagamaan mereka kepada Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) dengan segera.

"Ada pecahan dalam Syiah termasuk kumpulan Buhra...mereka lakukan amalan dalam kumpulan itu tanpa sebarkan kepada kumpulan lain. "Saya tak kata ia (amalan Syiah) dibolehkan kerana itu bidang kuasa Jakim, tapi saya fikir elok jika kumpulan berkenaan dapat beritahu kepada Jakim bahawa mereka bergiat di sekitar ahli-ahli mereka dan tidak berhajat melakukan aktiviti penyebaran mengikut anutan mereka," katanya kepada Bernama selepas ditemu bual dalam program Ruang Bicara terbitan BernamaTV di sini, malam Khamis.

Ahmad Zahid berkata demikian ketika diminta mengulas sama ada ajaran Syiah yang diikuti secara keturunan, termasuk oleh masyarakat India, boleh terus diamalkan di negara ini.

Terdahulu, dalam program itu beliau berkata kementerian akan terus meningkatkan usaha membendung penularan ajaran Syiah dalam kalangan umat Islam untuk menjamin keselamatan dan ketenteraman masyarakat Malaysia.

Tegas Ahmad Zahid, beliau khuatir perkara itu akan memecah-belahkan umat Islam di negara ini dan mendorong kepada perang saudara seperti yang berlaku di beberapa negara Timur Tengah. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Video Pelajar Kolej Dibuli Tersebar

Artikel Berikut

5,607 Mangsa Banjir di Pahang

Klik

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Semuanya di hujung jari anda... bawakan senyuman buat mereka yang kurang bernasib baik, itulah kempen Raya HLB

HONG Leong Bank dan Hong Leong Islamic Bank (HLB atau Bank) memperkenalkan kempen 'Jauh Di Mata, Dekat Di Hati' sebagai salah satu usaha membantu golongan kurang bernasib baik.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Artikel Lain