suria

Akta Baru Naik Taraf Penunggang Motosikal

PETALING JAYA: Basikal berkuasa elektrik diklasifikasikan sebagai motosikal di bawah Akta Pengangkutan Jalan 1987 yang baru dipinda.

Perkara ini menyebabkan pemilik kenderaan tersebut berada keadaan serba salah kerana mereka kini perlu mendaftar dan mendapatkan lesen motosikal jika mereka mahu terus menunggang mereka.

Peniaga menganggarkan bahawa terdapat sekurang-kurangnya 15,000 basikal yang dilengkapi dengan motor elektrik dan bateri di jalan raya, dengan kira-kira 450 yang dijual setiap bulan.

Mereka percaya bahawa kira-kira 30% daripada penunggang basikal akan terjejas oleh akta baru itu.

Timbalan Ketua Pengarah Jabatan Pengangkutan Jalan, Datuk Ismail Ahmad berkata bahawa basikal yang gagal untuk mematuhi mana-mana tiga piawaian akan diklasifikasikan sebagai kenderaan bermotor.

"Mereka akan dianggap sebagai motosikal biasa. Penunggang perlu memakai topi keledar dan mempunyai pendaftaran yang betul dan dokumen. Kegagalan untuk berbuat demikian boleh dikenakan kompaun sehingga RM300, "katanya.

"Mereka perlu mematuhi Spesifikasi Motosikal elektrik yang dikenali sebagai MS2413," tambah Ismail.

Bawah MS2413, motosikal elektrik dikelaskan sebagai kenderaan beroda dua, penyimpanan kuasa elektrik (bateri) dan boleh mempunyai kelajuan maksimum dalam lebihan 50kph.

Walau bagaimanapun, Timbalan Pengarah bahagian jabatan kejuruteraan automotif, Mohd Sharulnizam Sarip, menjelaskan bahawa basikal yang mempunyai kelajuan reka bentuk maksimum antara 25kph dan 50kph juga akan dianggap sebagai motosikal elektrik.

Beliau berkata jabatan itu dalam perbincangan dengan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Jabatan Kastam dan pihak berkuasa tempatan mengawal pengeluaran basikal ini.

Beliau menjangkakan sistem akan dilancarkan pada bulan Januari 2014.

Peraturan-peraturan dibuat berdasarkan kajian yang dijalankan oleh Miros, Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Malaysia, dan telah diluluskan oleh Kabinet pada bulan Julai 2011.

Ketua Pengarah Miros Dr Wong Shaw Voon berkata kajian telah dijalankan pada Mei 2011 untuk menentukan keselamatan berfungsi dan spesifikasi maksimum basikal elektrik.

"Kami melihat pelbagai model dan bagaimana negara-negara lain yang mengawal selia basikal elektrik," katanya.

Kebanyakan basikal diimport dari China, Jepun, Taiwan, Australia dan Amerika Syarikat yang mempunyai undang-undang yang berbeza mengawal basikal pelbagai spesifikasi.

Artikel Sebelum

Waspada Sampai Mesej Islam - Hadi

Artikel Berikut

Artikel Lain