Kadar Bunuh Diri Meningkat Di Malaysia

PUTRAJAYA: Kadar kematian akibat bunuh diri semakin meningkat di Malaysia, dengan lebih daripada 1,000 orang mati dalam tempoh tiga tahun.

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata nisbah bunuh diri daripada 2007 hingga 2010 adalah 1.3 bagi setiap 100,000 orang.

"Ini adalah berdasarkan angka yang kami perolehi daripada bedah siasat. Kami fikir kes bunuh diri kurang dilaporkan. Kami rasa terdapat kes yang tidak dilaporkan," katanya selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Penasihat Promosi Kesihatan Mental di sini.

Daripada 1156 orang yang membunuh diri dalam tempoh tiga tahun, majoriti berusia antara 24 dan 44.

Liow berkata angka itu adalah membimbangkan kerana mangsa terdiri daripada kalangan kumpulan umur produktif.

"Statistik kebangsaan juga menunjukkan bahawa lelaki melebihi bilangan kaum wanita 3-1, manakala orang Cina pula mempunyai bilangan tertinggi bunuh diri pada 48%, diikuti oleh India (21%), Melayu (18%) dan kaum-kaum lain (13%)," katanya.

Bagaimanapun, beliau berkata kadar bunuh diri di negara ini adalah jauh lebih rendah berbanding purata global iaitu 16 bagi setiap 100,000 orang.

Artikel Berkaitan

Klik

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Semuanya di hujung jari anda... bawakan senyuman buat mereka yang kurang bernasib baik, itulah kempen Raya HLB

HONG Leong Bank dan Hong Leong Islamic Bank (HLB atau Bank) memperkenalkan kempen 'Jauh Di Mata, Dekat Di Hati' sebagai salah satu usaha membantu golongan kurang bernasib baik.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Artikel Lain