Curi Kabel: TNB Rugi RM170 Juta - Semasa | mStar

Curi Kabel: TNB Rugi RM170 Juta

MELAKA: Tenaga Nasional Berhad (TNB) kerugian hampir RM170 juta akibat kecurian logam (kuprum) pencawang elektrik melibatkan kawasan di seluruh Semenanjung Malaysia dari tahun 2004 sehingga tahun lepas.

Naib Presiden (Penghantaran) TNB Datuk Rozimi Remeli berkata di Melaka sahaja TNB kerugian sebanyak RM7 juta dalam tempoh sama.

Beliau berkata jenayah itu bukan sahaja merugikan TNB malah turut memberi kesan kepada pengguna dan mengganggu aktiviti harian pengguna.

"Kecurian tersebut menyebabkan bekalan elektrik terputus dan TNB perlu membelanjakan puluhan hingga ratusan ribu ringgit untuk menggantikan logam yang dicuri," katanya kepada pemberita selepas majlis perasmian Kempen Kesedaran Keselamatan TNB Peringkat Negeri Melaka di sini, Sabtu.

Majlis itu yang dirasmikan Pengarah Pelajaran Negeri Datuk Mohd Yusoff Osman, dihadiri 304 peserta terdiri daripada 228 pelajar dan 76 guru dari sekolah di sekitar daerah Alor Gajah.

Penganjuran kempen di bawah tanggunggjawab sosial korporat TNB yang mula dilaksanakan sejak 2007 itu bertujuan memberi kesedaran atau punca kecuaian yang boleh mengundang kemalangan elektrik kepada pelajar sekolah.

Rozimi berkata aktiviti vandalisme itu turut mengundang kemalangan maut kepada pencuri akibat kecuaian mereka dan bilangan kes maut akibat insiden itu turut berkurangan kepada 28 kes pada tahun lepas berbanding 33 kes pada tahun 2010.

"Pengurangan itu ekoran pendedahan berterusan TNB kepada pengguna melalui kempen kesedaran keselamatan yang dianjurkan," katanya.

Beliau berkata rakyat perlu lebih menitik berat keselamatan elektrik dan mengikut prosedur yang betul ketika menyelenggara atau menambah peralatan elektrik di premis atau kediaman mereka bagi mengelak kemalangan.

Katanya TNB turut menyarankan pemilik bangunan lama agar melakukan pemantauan berterusan terhadap sistem pendawaian elektrik di bangunan tersebut dengan bantuan pakar atau kontraktor.

Ini kerana, katanya tanggungjawab itu terletak pada pemilik bangunan dan sebagai langkah pencegahan awal daripada berlakunya sebarang kemalangan elektrik. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

Artikel Lain