15 Pelajar Dikejar Ke Hospital Terkena Arus Petir

MELAKA: Seramai 15 pelajar yang sedang mengikuti perkhemahan pengakap di Pangkalan Badak Bukit Katil di sini dikejarkan ke Hospital Melaka selepas dipercayai terkena arus petir petang Ahad.

Kesemua mereka merupakan pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan St. Francis yang mengikuti perkhemahan bermula Ahad hingga 14 April depan bersama 569 pelajar sekolah seluruh negeri Melaka.

Ketua Menteri, Datuk Seri Mohd Ali Rustam yang mengesahkan kejadian tersebut berkata, kesemua pelajar itu mengadu sakit badan selepas kejadian panahan petir di kawasan perkhemahan itu kira-kira 5.30 petang itu.

Beliau bagaimanapun berkata, kesemua pelajar berkenaan tidak mengalami kecederaan serius namun dikejarkan ke hospital bagi menerima pemeriksaan lanjut selepas dipercayai terkena arus petir yang mengalir di kawasan berkenaan.

"Kesemua pelajar terbabit nampaknya bersemangat untuk meneruskan perkhemahan," katanya yang melawat mangsa di Hospital Melaka di sini, Ahad.

Katanya, ibu bapa pelajar yang terlibat dalam perkhemahan tersebut dinasihatkan agar tidak berasa bimbang dengan keadaan anak masing-masing kerana perkhemahan itu diselia dan dipantau oleh Angkatan Tentera Malaysia (ATM) yang mempunyai pengalaman luas dengan aktiviti seumpama itu. Sementara itu, seorang mangsa, Mohd Syukri Shammuhari, 16, berkata, sebelum kejadian kesemua pelajar sedang mengikuti latihan bagi upacara pembukaan perkhemahan itu pada Isnin.

Bagaimanapun katanya, kesemua pelajar lari ke khemah masing-masing selepas hujan lebat sebelum berlaku kejadian petir.

"Saya berasa seolah-olah seperti terkena renjatan elektrik di bahagian kaki dan badan," katanya.

Mohd Syukri yang bersyukur kerana tidak mengalami kecederaan serius berkata, dia akan meneruskan perkhemahan tersebut sehingga hari terakhir. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Semuanya di hujung jari anda... bawakan senyuman buat mereka yang kurang bernasib baik, itulah kempen Raya HLB

HONG Leong Bank dan Hong Leong Islamic Bank (HLB atau Bank) memperkenalkan kempen 'Jauh Di Mata, Dekat Di Hati' sebagai salah satu usaha membantu golongan kurang bernasib baik.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Artikel Lain