Peruntukan BR1M Sabah RM177,903 - Semasa | mStar

Peruntukan BR1M Sabah RM177,903

KOTA KINABALU: Sejumlah RM177,903,500 disalurkan kepada 355,807 orang isi rumah di bawah program Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) di seluruh negeri Sabah.

Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Musa Aman berkata jumlah yang diluluskan daripada 413,287 permohonan itu merupakan 9.51 peratus jumlah keseluruhan penerima BR1M bagi seluruh negara.

"Kesemua baucer tunai RM500 untuk sebanyak 355,807 penerima BR1M tersebut telah diserahkan kepada Pejabat Daerah dan sehingga setakat ini hampir 90 peratus menerima baucer tunai mereka, dan proses ini masih diteruskan sehingga kesemua penama menerima baucer tunai masing-masing," katanya ketika menjawab soalan Dr Joachim Gunsalam (BN-Kundasang) pada persidangan Dewan Undangan Negeri di sini, Isnin.

Gunsalam bertanya mengenai keberkesanan program BR1M dapat memberi manfaat kepada rakyat yang layak menerima bantuan tersebut.

Musa berkata kerajaan bersikap fleksibel dalam soal pembayaran bantuan itu dengan melanjutkan lagi tempoh pembayaran agar semua isi rumah yang layak terutama yang tinggal di kawasan pedalaman tidak tercicir mendapat manfaat program itu.

Beliau berkata kerajaan juga akan mengadakan post-mortem tentang proses perjalanan bayaran sebagai sebahagian langkah-langkah proaktif menambah baik mekanisme penyaluran bantuan seumpama itu, sekiranya program yang sama diteruskan pada masa depan.

"Kita memang sedar bahawa apapun perkara yang kita lakukan tentu ada kekurangan. "Justeru permasalahan yang timbul akibat masalah-masalah teknikal seperti kesilapan maklumat, penandaann butir-butir peribadi yang mungkin menjadi punca kepada tercicirnya beberapa golongan termasuk warga emas dan ibu tunggal akan diambil perhatian sewajarnya," katanya.

Dalam pada itu, Musa yang juga Menteri Kewangan berkata secara keseluruhan matlamat utama program BR1M mencapai sasarannya berikutan penerima bantuan menzahirkan rasa puas hati terhadap kerajaan khususnya kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Penganggur Didakwa Bunuh Dirang

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.