Indah Water Tuntut Yayasan Selangor Bayar RM851,792 - Semasa | mStar

Indah Water Tuntut Yayasan Selangor Bayar RM851,792

KUALA LUMPUR: Syarikat pembentungan Indah Water Konsortium Sdn Bhd (IWK) telah memfailkan saman terhadap Yayasan Selangor bagi menuntut bayaran perkhidmatan berjumlah RM851,792.

Writ saman tersebut difailkan pada 24 NovEMBER tahun lepas di Mahkamah Tinggi di sini.

Hakim Datin Zabariah Mohd Yusof yang mendengar kes itu dalam kamar pada Khamis menetapkan 23 Februari untuk pengurusan kes dengan dihadiri peguam Sharen Rosli mewakili IWK dan Nasrullah Anuar bagi pihak Yayasan Selangor.

Menerusi pernyataan tuntutan, IWK mendakwa Yayasan Selangor yang beralamat di Jalan Raja Muda Abdul Aziz, di sini gagal membayar jumlah caj tersebut setakat 31 Mei 2011 seperti yang dinyatakan dalam penyata akaun IWK bertarikh 16 Julai 2011. IWK mendakwa caj pembentungan yang perlu dibayar Yayasan Selangor adalah untuk perkhidmatan pembentungan jenis bersambung ke premis dan ditetapkan di bawah jadual Kedua Peraturan 4(1)(b) Peraturan Caj.

Syarikat itu mendakwa perkhidmatan itu tidak diberikan secara percuma dan defendan (Yayasan Selangor) terikat membayar caj pembentungan seperti yang ditetapkan.

Selain meminta pembayaran RM851,792.80, IWK juga menuntut faedah pada kadar empat peratus setahun atas jumlah tersebut (RM851,792) dari tarikh penghakiman sehingga penyelesaian penuh, kos dan lain-lain relif.

Sementara itu Yayasan Selangor menerusi pernyataan pembelaan yang difailkan pada 23 Disember tahun lepas menafikan bahawa pihaknya menerima perkhidmatan IWK seperti didakwa.

Yayasan itu mendakwa tidak mempunyai pengetahuan mengenai penyata akaun bertarikh 16 Julai 2011 serta tidak menerima apa-apa bil secara bulanan ataupun tahunan yang menunjukkan jumlah tertunggak.

Ia menyatakan jumlah yang dituntut oleh IWK adalah salah, melampau dan tidak pernah dipersetujui oleh pihak Yayasan Selangor.

Tuntutan itu juga adalah salah di sisi undang-undang dan patut dibatalkan oleh mahkamah kerana had masa bagi sebahagian daripada tuntutan telah luput, menurut pernyataan pembelaan tersebut. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

Artikel Lain

Wan Kuzain sertai latihan skuad Sukan SEA