Pangkat ACP Dicadang Untuk Ketua Agensi Polis Bantuan - Semasa | mStar

Pangkat ACP Dicadang Untuk Ketua Agensi Polis Bantuan

GEORGE TOWN: Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar berkata Polis Diraja Malaysia (PDRM) telah mencadangkan supaya pangkat ketua agensi polis bantuan dinaik taraf kepada Asistan Komisioner Polis (ACP) berbanding Superintenden ketika ini.

Beliau berkata untuk tujuan itu, peruntukan sedia ada dalam Akta Polis perlu dipinda dan sehubungan itu beliau akan membincangkan mekanisme bagi merealisasikan cadangan itu dengan pihak Kementerian Dalam Negeri.

"Akta Polis ini memberi kuasa kepada Ketua Polis (Negara) untuk menaikkan pangkat (pegawai) agensi di bawahnya tetapi saya akan membincangkan mekanisme ini dengan Kementerian dalam negeri sebelum ia dilaksanakan," katanya.

Ismail berkata peruntukan sedia ada dalam akta itu hanya membenarkan ketua polis bantuan memegang pangkat superintenden (Supt), iaitu pangkat yang tertinggi dalam polis bantuan.

Kenaikan pangkat itu perlu kerana peranan yang bakal dimainkan oleh polis bantuan akan menjadi lebih luas bagi mencegah jenayah, katanya kepada pemberita selepas merasmikan persidangan tahunan Agensi Polis Bantuan ke-23 di sini Selasa.

"Saya bersedia untuk menaikan pangkat ketua-ketua agensi ini supaya mereka akan mampu memimpin anggota mereka dengan lebih bersemangat dalam membantu PDRM membanteras jenayah," katanya.

Katanya, beliau yakin kenaikan pangkat ketua agensi polis bantuan akan dapat dilaksanakan pada awal tahun depan dengan dimulakan dengan agensi yang mempunyai lebih 1,000 anggota.

Beliau berkata antara agensi yang mempunyai jumlah anggota sedemikian adalah Petronas, Sunway Berhad dan Tenaga Nasional Berhad (TNB).

Ismail berkata setakat ini terdapat lebih 13,000 polis bantuan di seluruh negara dan PDRM telah menjalin kerjasama yang baik dengan agensi itu untuk membanteras jenayah.

"Kami akan teruskan berkerjasama dengan agensi-agensi seperti tentera, polis bantuan dan Ikatan Relawan Rakyat Malaysia (Rela) dalam usaha untuk kurangkan jenayah pada 2012," katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Nelayan Vietnam Diselamatkan Selepas Bot Karam

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Artikel Lain