Akta Bangunan Dan Harta Diganti Dengan Akta Pengurusan Strata Tahun Depan

KUALA LUMPUR: Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan akan menggantikan Akta Bangunan dan Harta Bersama 2007 dengan Akta Pengurusan Strata yang dijangka dilaksana tahun depan.

Menterinya Datuk Chor Chee Heung berkata akta baru itu bagi menambah baik kerja pengurusan dan penyelenggaraan bangunan berstrata, antaranya akan melibatkan sebahagian besar pemilik sebagai anggota Badan Pengurusan Bersama (JMB) yang lazimnya diurus pemaju.

Langkah itu bagi mengatasi masalah yang sering timbul seperti pemilik tidak membayar caj penyelenggaraan dan sikap pemilik yang ambil mudah mengenai penyelenggaraan dan baik pulih bangunan, katanya kepada pemberita pada Jumaat.

"Ada juga pemaju yang tidak ambil peduli mengenai penyelenggaraan bangunan mereka, jadi kita mahu pemaju dan pemilik bersama-sama menubuhkan JBM di kawasan(bangunan) mereka," katanya. Justeru katanya, menerusi undang-undang baru tersebut semua pihak terbabit dapat membuat keputusan secara kolektif bagi menyelesaikan isu berbangkit.

Beliau yang ditemui selepas merasmikan Ekspo Hartanah Malaysia (Mapex) di sini, berkata akta baru itu juga membolehkan pembeli menerima sijil hak milik strata serentak dengan dokumen lain termasuk sijil layak menduduki (CF). - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

30 Ahli PKR Bukit Piatu Keluar Parti

Klik

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Artikel Lain