Wanita Baru Habis Berpantang Didakwa Tipu, Minta Rasuah

SHAH ALAM: Seorang wanita yang baru habis menjalani pantang antara yang dihadapkan di Mahkamah Sesyen di sini pada Khamis, atas tuduhan menipu dan menerima rasuah, lima tahun lalu.

Noor Asmarzillah Abdullah, 32, yang baru melahirkan anak ketiganya dua bulan lalu didakwa melakukan kesalahan itu bersama seorang ibu tunggal, Norfarisha Samsudin, 35, dan seorang lagi kenalan, Mashitah Nasir, 30.

Semua mereka mengaku tidak bersalah atas tuduhan menipu pemilik syarikat Megah Stainless Steel Engineering, Wong Ying Lin, 31, kononnya mereka pegawai kastam yang menyebabkan dia menyerahkan wang tunai RM1,300 sebagai sumbangan iklan bagi penerbitan Buletin Kesatuan Pegawai Marin.

Kesalahan itu didakwa dilakukan pada pukul 11 pagi, 8 September 2006 di nombor 4, Jalan SU, Taman Industrial Selayang Utama, Batu Caves, dekat sini.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya dari Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Fadzillah Mohd Ossman mengikut Seksyen 416 Kanun Keseksaan yang dibaca bersama Seksyen 34 kanun sama.

Jika sabit kesalahan, semua tertuduh boleh dihukum penjara maksimum lima tahun atau denda atau kedua-duanya sekali.

Hakim Asmadi Husin membenarkan semua tertuduh dibebaskan dengan jaminan RM3,000 dengan seorang penjamin dan menetapkan sebutan semula kes pada 22 April depan.

Di Mahkamah Sesyen berlainan, Noor Asmarzillah dan Norfarisha sekali lagi mengaku tidak bersalah bersama Pa’aiza Baki, 42, atas tuduhan menerima suapan wang tunai RM4,000 daripada Wong yang didakwa dilakukan pada pukul 5 petang, 21 September 2006.

Suapan itu didakwa sebagai dorongan kepada tertuduh untuk tidak mengenakan cukai jualan ke atas Wong.

Bagi kesalahan itu, mereka didakwa mengikut Seksyen 10(a)(aa) Akta Pencegahan Rasuah 1997 yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 20 tahun dan denda lima kali nilai suapan atau RM10,000 yang mana lebih tinggi, jika sabit kesalahan.

Hakim M. Bakri Abd Majid menetapkan jaminan pada jumlah RM3,000 dengan seorang penjamin selepas mempertimbangkan rayuan yang diberikan oleh peguam Dir Kheizwan Kamaruddin.

Dir Kheizwan memberitahu, Norfarisha mempunyai empat orang anak berusia antara 15 dan tujuh tahun dan mengharapkan bantuan daripada keluarga kerana tidak bekerja ekoran menghidap sakit sendi.

“Pa’aiza tidak bekerja dan mempunyai lima orang anak dan mengalami masalah ketumbuhan dalam rahim dan masih menjalani rawatan manakala suaminya tidak bekerja tetap.

“Noor Asmarzillah pula bekerja sebagai penjual kuih dan mempunyai tiga orang anak,” katanya.

Beliau juga memberitahu, semua tertuduh juga telah 54 kali turun naik ke pejabat SPRM untuk memperbaharui bon jaminan sejak ditangkap pada 21 September 2006 yang menunjukkan mereka tidak akan melarikan diri.

Sementara itu, Norfarisha turut didakwa di hadapan Hakim Mat Ghani Abdullah atas tuduhan meminta suapan wang tunai RM4,000 daripada Wong pada antara pukul 3 dan 3.30 petang, 21 September 2006.

Dia mengaku tidak bersalah atas tuduhan itu yang didakwa dilakukan atas dorongan untuk tidak mengenakan cukai jualan ke atas Wong.

Mat Ghani menetapkan jaminan tertuduh dengan jumlah RM4,000 dan menetapkan sebutan semula pada 22 April ini sebelum kes mula dibicarakan pada 1 Jun depan.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Artikel Lain