Permainan Tradisional Perlu Dimartabatkan Kembali

KUALA LUMPUR: Syarikat swasta perlu memainkan peranan dalam menghidupkan semula permainan tradisional kanak-kanak supaya ia tidak pupus ditelan zaman.

Timbalan Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Joseph Salang berkata permainan jenis itu kini semakin dilupakan terutama di kalangan kanak-kanak bandar.

Kerajaan menggalakkan pihak swasta untuk memperkasakan semula permainan tradisional ini melalui pelbagai cara supaya ia kembali dimainkan oleh generasi muda, katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas melancarkan setem dan sampul surat Hari Pertama permainan tradisional masa lapang bersama Upin, Ipin dan kawan-kawan sempena Minggu Setem 2010 di sini Isnin.

Beliau berkata terdapat ramai kanak-kanak kini tidak mengetahui asal-usul permainan tradisonal, dan tidak pernah memainkannya dan langkah menghidupkan semula permainan itu adalah sangat mustahak.

Antara setem yang dijual adalah gambar Upin dan Ipin bermain congkak, batu seremban, galah panjang dan konda-kondi. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Zaid Dijangka Dipilih Presiden AKIM Esok

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Artikel Lain