Permainan Tradisional Perlu Dimartabatkan Kembali

KUALA LUMPUR: Syarikat swasta perlu memainkan peranan dalam menghidupkan semula permainan tradisional kanak-kanak supaya ia tidak pupus ditelan zaman.

Timbalan Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Joseph Salang berkata permainan jenis itu kini semakin dilupakan terutama di kalangan kanak-kanak bandar.

Kerajaan menggalakkan pihak swasta untuk memperkasakan semula permainan tradisional ini melalui pelbagai cara supaya ia kembali dimainkan oleh generasi muda, katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas melancarkan setem dan sampul surat Hari Pertama permainan tradisional masa lapang bersama Upin, Ipin dan kawan-kawan sempena Minggu Setem 2010 di sini Isnin.

Beliau berkata terdapat ramai kanak-kanak kini tidak mengetahui asal-usul permainan tradisonal, dan tidak pernah memainkannya dan langkah menghidupkan semula permainan itu adalah sangat mustahak.

Antara setem yang dijual adalah gambar Upin dan Ipin bermain congkak, batu seremban, galah panjang dan konda-kondi. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Zaid Dijangka Dipilih Presiden AKIM Esok

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Artikel Lain

Bapa Afdlin Shauki meninggal dunia