Yayasan Terengganu Taja Pelajar Ke Jepun - Semasa | mStar

Yayasan Terengganu Taja Pelajar Ke Jepun

KUALA TERENGGANU: Yayasan Terengganu (YT) berhasrat menaja pelajar di bawah skim pelajar cemerlang negeri itu melanjutkan pengajian dalam bidang kejuruteraan di Jepun mulai tahun hadapan.

Ketua Penolong Pengarah Tajaan YT Mohd Razali Mahmud berkata buat permulaan YT akan menghantar 20 pelajar lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) di bawah skim pelajar cemerlang untuk melanjutkan pengajian dalam bidang berkenaan.

"Buat permulaan kita sasar untuk hantar 20 pelajar ke 15 universiti di Jepun. Bagaimanapun jumlah muktamat, bergantung kepada keputusan lembaga pengarah YT yang akan bermesyuarat tidak lama lagi," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas mengadakan pertemuan dengan Koichi Kogure dari Shibaura Institute Of Technology, mewakili 15 universiti di Jepun dengan kerjasama Yayasan Pelajaran Mara (YPM, Ahad.

Turut hadir pada majlis itu Pengerusi YPM Datuk Dr Rosli Mat Hassan, Naib Canselor Universiti Sultan Mizan Zainal Abidin (UniSZA) Datuk Prof Dr Alias Daud, Timbalan Naib Canselor Universiti Malaysia Terengganu (UMT) Prof Dr Yahaya Ibrahim dan Timbalan Rektor TATI Universiti College (TATIUC) Zunaidi Ibrahim.

Mohd Razali berkata di bawah program itu setiap pelajar yang ditaja melibatkan kos antara RM300,000 dan RM400,000 seorang bagi tempoh lima tahun pengajian.

Katanya sebelum ke Jepun, pelajar yang terpilih dikehendaki mengikuti kursus bahasa Jepun selama tiga bulan yang akan disediakan oleh Yayasan Pelajaran Mara. Beliau berkata sebelum ini fokus YT ialah menaja pelajar dalam bidang perubatan di luar negara seperti ke Indonesia, Rusia dan United Kingdom.

"Jadi kita mahu melebarkan lagi pengajian kepada kursus-kursus kejuruteraan dan kita melihat kejuruteraan di Jepun adalah yang terbaik dan lebih murah berbanding United Kingdom atau Autralia," katanya.

Sebelum ini di bawah skim pelajar cemerlang, hanya 10 pelajar sahaja akan dihantar ke universiti-universiti terkemuka dunia dan ia dilihat begitu terhad.

"Sehubungan itu kita mungkin mewujudkan satu dasar baru yang mana kita akan menambahkan bilangan pelajar cemerlang untuk dihantar ke universiti terkemuka dunia termasuk ke Jepun," katanya.

Mohd Razali berkata, sehingga ini YT hanya menaja seorang pelajar Terengganu ke Jepun dalam bidang ekonomi. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

60 Perwakilan Gerakan Mohon EGM Singkir Dr Teng

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

Artikel Lain