PDRM Akan Wujudkan Pusat Latihan Polis Di Semua Negeri

LANGKAWI: Polis Diraja Malaysia (PDRM) akan mewujudkan Pusat Latihan Polis (Pulapol) di semua negeri bagi membolehkan anggota dan pegawainya mengikuti kursus-kursus kenaikan pangkat tanpa perlu menunggu giliran.

Ketua Polis Negara Tan Sri Musa Hassan berkata langkah itu yang selaras dengan usaha memperkasakan PDRM akan memastikan setiap anggota dan pegawainya mengikuti kursus sekurang-kurangnya dua kali setahun.

"...sebelum ini penggiliran pembelajarannya lambat, kadangkala dalam dua tahun sekali," katanya pada sidang media selepas merasmikan majlis Apresiasi DWI-Tech 2010 Sekolah Menengah Teknik Langkawi, di sini hari ini.

Beliau berkata buat masa ini tujuh negeri iaitu Kuala Lumpur, Kedah, Johor, Perak, Sabah, Sarawak dan Negeri Sembilan telah memiliki Pulapol masing-masing.

Enam lagi akan diwujudkan iaitu di Terengganu, Kelantan, Pahang, Perlis, Pulau Pinang dan Melaka, katanya.

Beliau berkata kewujudan Pulapol di semua negeri juga membolehkan anggota dan pegawai berkenaan mengikuti kursus di tempat bertugas masing-masing tanpa perlu lagi ke Kuala Lumpur.

Mengenai Pulapol di Langkawi, Musa berkata ianya telah siap dan dijadual beroperasi September ini serta boleh menempatkan 700 anggota dan pegawai yang berkursus pada satu-satu masa.

Sementara itu mengulas perkara berkaitan, Musa berkata beliau akan mencadangkan kepada kerajaan agar anggota dan pegawai tidak perlu lagi menghadiri temuduga untuk proses kenaikan pangkat.

Sebaliknya mereka yang berkenaan hanya perlu mengikuti kursus di Pulapol di negeri masing-masing sebelum dinilai oleh panel yang akan dilantik oleh PDRM, kata beliau.

Cadangan itu katanya telah dikemukakan kepada Suruhanjaya Polis untuk semakan sebelum dilulus dan dipanjangkan kepada kerajaan.

Selain itu, Musa berkata PDRM juga memohon penambahan 60,000 pegawai dan anggota. PDRM juga katanya berharap dapat mewujudkan lebih banyak pasukan kadet polis di sekolah-sekolah seluruh negara untuk meningkatkan pengetahuan dalam ilmu kepolisan.

"Kita turut mengalakkan pelajar universiti menyertai pasukan polis sukarelawan yang ditubuhkan di universiti untuk mendedahkan mereka dengan penguatkuasan undang-undang, memahami tugas polis," katanya.

Beliau berkata mereka yang telah mempunyai ilmu kepolisan akan diberi keutamaan apabila memohon menyertai PDRM. - BERNAMA

Klik

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Semuanya di hujung jari anda... bawakan senyuman buat mereka yang kurang bernasib baik, itulah kempen Raya HLB

HONG Leong Bank dan Hong Leong Islamic Bank (HLB atau Bank) memperkenalkan kempen 'Jauh Di Mata, Dekat Di Hati' sebagai salah satu usaha membantu golongan kurang bernasib baik.

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Artikel Lain