suria

Wahid Terima RM60,000 Di Rumahnya - Saksi

KUALA LUMPUR: Saksi dalam kes rasuah bekas Ketua Pengarah Imigresen Datuk Wahid Md Don memberitahu Mahkamah Sesyen di sini hari ini bahawa Wahid menerima wang berjumlah RM60,000 sebagai upah mempercepatkan kelulusan visa pekerja Bangladesh.

Saksi ke-29, Datuk Seri Low Chang Hian berkata wang yang itu beliau serahkan kepada Wahid di hadapan pintu rumahnya pada 10 Julai 2008, pukul 9.30 malam selepas menghubungi Wahid.

Katanya bayaran itu berkaitan dengan kelulusan sebanyak 4,377 calling visa pekerja terbabit dan ketika menerima wang tersebut, Wahid sempat menyatakan bahawa beliau akan keluar awal pagi esok.

Low adalah antara yang ditahan Badan Pencegah Rasuah (BPR), kini Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia, pada 9 Julai 2008 ketika menerima wang daripada seorang ahli perniagaan Datuk Zulkafli Maulud sebanyak RM350,000 bagi tujuan yang sama.

Tambah Low, ketika ke rumah Wahid beliau telah ditemani oleh dua anggota BPR yang menyamar, seorang sebagai pemandunya dan seorang lagi sebagai anak saudaranya.

Sebelum itu katanya ketika di pejabat BPR, beliau telah memberitahu bahawa Wahid adalah orang yang terlibat dalam transaksi kes ini, setelah diminta bekerjasama dan memberitahu siapa yang bertanggungjawab.

"Saya telah hubungi Wahid hari itu (10 Julai) pukul 7 malam untuk beritahu dia yang saya mahu berjumpa dengannya dan saya mempunyai bungkusan untuk diberi kepadanya," katanya ketika pemeriksaan utama oleh Timbalan Pendakwa Raya Ahmad Kamal Ariffin Ismail.

Low, 66, memberikan keterangan pada perbicaraan kes Wahid, 57, yang didakwa menerima rasuah sebanyak RM60,000 daripada Low, juga seorang ahli perniagaan, pada 19 Ogos tahun lepas sebagai bayaran upah bagi mempercepatkan kelulusan permohonan 4,337 visa pekerja Bangladesh.

Wahid didakwa melakukan kesalahan itu di rumahnya di Jalan Lembah Ledang, off Jalan Duta, pada 10.15 malam, 10 Julai 2008.

Pada perbicaraan lepas, Low telah memberitahu bahawa Wahid turut menerima RM50,000 ketika beliau berkunjung ke rumah Wahid bersama-sama dengan rakannya 'Mr Sim', iaitu orang yang turut terlibat dalam mendapatkan pekerja asing.

Perbicaraan di hadapan Hakim Rosbiahanim Ariffin bersambung esok.

Pendakwaan turut diwakili Timbalan Pendakwa Raya Nik Azrin Zairin Nik Abdullah manakala Wahid diwakili peguam Datuk V. Sithambaram. - BERNAMA

Artikel Lain