Jawatankuasa Kerja Perhubungan Antara Agama Berbeza Dengan IFC

YAN: Semua pihak perlu memahami bahawa Jawatankuasa Kerja Perhubungan Antara Agama yang ditubuhkan baru-baru ini, berbeza dengan Suruhanjaya Antara Agama (IFC), yang ditolak kerajaan sebelum ini.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom berkata, jawatankuasa yang ditubuhkan itu adalah bagi mempromosikan persefahaman bersama dan keharmonian di kalangan pelbagai agama.

"Dalam jawatankuasa ini, kita akan duduk berbincang tentang hal-hal berkaitan sensitiviti agama dan mencari persefahaman yang tidak ada kena mengena dengan sebarang peraturan atau parti politik.

"Kalau ada hal-hal yang timbul, akan dibincangkan dan diselesaikan di peringkat itu sahaja," katanya kepada pemberita selepas pelancaran Program Dekat Rakyat Giatmara-Yayasan Taqwa di Sekolah Kebangsaan Ulu Sedaka, di sini hari ini.

Beliau mengulas kenyataan Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) yang meminta mufti dan alim ulama di seluruh negara mengeluarkan fatwa serta pandangan berhubung penubuhan jawatankuasa khas berhubung isu antara agama.

Presidennya, Datuk Paduka Ibrahim Ali berkata, mufti dan alim ulama diminta memberi pandangan mengenai penubuhan jawatankuasa itu kerana ramai yang terperanjat kerana cadangan seperti ini dulu sudah kedengaran tetapi mendapat bantahan umat Islam.

Jamil Khir berkata, namun sekiranya ada pihak mahu penubuhan jawatankuasa itu dirujuk kepada mufti dan alim ulama, ia boleh juga dilakukan bagi mengelakkan timbulnya keraguan di kalangan pihak tertentu.

"Tapi penubuhan jawatankuasa itu adalah semata-mata untuk tujuan perpaduan dan tidak ada kena mengena dengan perundangan atau bertujuan untuk menggubal akta.

"Jawatankuasa ini telah ditubuhkan oleh Kementerian Perpaduan hanya untuk mendapatkan pandangan awal dan cari jalan supaya jangan timbul hal-hal yang sukar kita bendung di luar," katanya.

Jawatankuasa yang ditubuhkan pada Februari lalu dan diketuai oleh bekas Anggota Parlimen Kota Baharu Datuk Ilani Isahak itu, bertanggungjawab mengenal pasti masalah yang boleh menjejaskan keharmonian antara agama, termasuk pertukaran agama, penyebaran agama, penggunaan istilah agama, pembinaan rumah ibadat dan isu tanah perkuburan.

Ia dianggotai Jabatan Perpaduan Negara dan Integrasi Nasional, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim), Institut Kefahaman Islam Malaysia (Ikim), Majlis Perundingan Malaysia Agama Buddha, Kristian, Hindu, Sikh dan Tao (MCCBCHST), Allied Coordinating Comitte for Islamic NGOs (ACCIN), ahli akademik serta wakil dari Sabah dan Sarawak. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Beg Salome Diragut Di Kota Bharu

Klik

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Artikel Lain