20 Pesakit Sehari Dirawat Di Klinik 1Malaysia

PETALING JAYA: Pembukaan Klinik 1Malaysia di Lembah Subang mendapat reaksi positif penduduk setempat apabila sekurangkurangnya 20 pesakit mendapatkan rawatan di klinik berkenaan setiap hari.

Sejak dibuka Isnin lepas, penduduk tanpa mengira bangsa dan usia tidak putusputus mengunjungi klinik itu untuk mendapatkan rawatan terutamanya untuk penyakit ringan seperti demam, selesema dan batuk.

Jururawat Terlatih Rasmah Talib berkata sejak dibuka, klinik itu juga telah melakukan rawatan mencuci luka dan mencuci mata.

Bercakap kepada Bernama selepas majlis pelancaran Klinik 1Malaysia Lembah Subang oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak di sini hari ini, Rasmah berkata operasi di klinik itu turut dibantu penolong pembantu perubatan dan pembantu perawatan kesihatan.

"Syif pertama bermula pada 10 pagi hingga 6 petang, manakala syif kedua mulai 6 petang hingga 10 malam akan diambil alih oleh kakitangan Klinik Kesihatan (KK) Kelana Jaya," katanya.

Menurutnya operasi klinik itu turut dipantau doktor dari KK Kelana Jaya yang akan melawat klinik berkenaan setiap minggu, selain akan turut dikunjungi pakar perubatan keluarga dan pakar kaunseling pemakanan.

Beliau juga berharap supaya petugas di klinik berkenaan akan ditambah pada masa akan datang memandangkan ramai penduduk yang mendapatkan rawatan di situ.

Sementara itu, kebanyakan penduduk yang ditemui menyifatkan penubuhan klinik itu memudahkan mereka kerana tidak perlu ke KK Kelana Jaya yang agak jauh dari kawasan perumahan berkenaan.

G.Rajeshwari, 30, berkata sebelum ini beliau dan keluarga terpaksa menaiki teksi kirakira RM15 sehala untuk ke KK Kelana Jaya untuk mendapatkan rawatan.

Pendapat itu disokong Zaleha Yunos, 38, yang perlu membayar tambang teksi yang agak mahal untuk ke klinik kerajaan terdekat kerana kurang berkemampuan untuk mendapatkan rawatan di klinik swasta.

Menurut Hasny Hashim, 47, kewujudan klinik 1Malaysia di Lembah Subang itu dijangka mengurangkan kesesakan di KK Kelana Jaya kerana sebelum ini kebanyakan penduduk hanya akan berkunjung ke klinik berkenaan.

Mohamad Mansor, 68, yang menghidap sakit tua, berterima kasih kepada kerajaan kerana menubuhkan klinik itu dan memudahkannya untuk mendapatkan rawatan sekiranya tidak sihat.

Sementara itu kunjungan di Klinik 1Malaysia Kerinchi yang turut dirasmikan Perdana Menteri hari ini juga mendapati klinik itu sesak dengan penduduk sekitar yang ingin mendapatkan rawatan.

Penduduk di Projek Perumahan Rakyat (PPR) Pantai Permai, Samsiah Jaafar, 50, berkata klinik itu akan memudahkan penduduk yang tidak mempunyai kenderaan untuk mendapatkan rawatan kesihatan.

"Senang nak bawa anak ke sini kalau suami bekerja. Jalan kaki sahaja. Sebelum ini kami perlu ke klinik kerajaan Kerinchi," katanya yang juga surirumah sepenuh masa.

Sabarani Daud, 46, yang tinggal di PPR Kerinchi pula berkata klinik itu akan memudahkan penduduk setempat untuk mendapatkan rawatan terutamanya mereka yang tiada kenderaan serta warga tua.

Sehingga kini sebanyak 44 Klinik 1Malaysia telah mula beroperasi di seluruh negara mulai pukul 10 pagi hingga 10 malam termasuk pada cuti umum, dengan bayaran minimum RM1.

Antara perkhidmatan yang ditawarkan adalah rawatan ringan seperti batuk, demam dan selesema, rawatan susulan kes penyakit kronik yang stabil dan terkawal seperti diabetes, darah tinggi dan asma, prosedur rawatan ringan seperti mencuci luka dan membuka jahitan serta khidmat nasihat kesihatan. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Artikel Lain