500 pelancong kandas selepas tren Bukit Bendera tergendala selama 4 jam - Semasa | mStar

500 pelancong kandas selepas tren Bukit Bendera tergendala selama 4 jam

PULAU PINANG: Kira-kira 500 pelancong terkandas di Bukit Bendera di sini selepas perkhidmatan kereta api ke pusat peranginan itu tergendala selama empat jam, semalam.

Kerosakan pada peralatan elektrik dalam bilik enjin di stesen atas menyebabkan perkhidmatan tergendala mulai pukul 6.44 petang hingga 10.45 malam tadi.

Kebanyakan pelancong, yang mengambil kesempatan cuti perayaan Aidilfitri untuk mengunjungi pusat peranginan itu, terkandas di stesen atas dan terpaksa dibawa semula ke stesen bawah dengan kenderaan secara berperingkat.

Ramai daripada pelancong kecewa dengan pekerja dari Jabatan Kerja Raya yang hanya dapat membaiki kerosakan dan memulihkan perkhidmatan pada pukul 10.45 malam.

Setiausaha politik Ketua Menteri Lim Guan Eng, Ng Wei Aik, yang ditemui di stesen bawah, berkata kerja-kerja menaiktaraf perkhidmatan kereta api itu akan bermula 28 Oktober ini dan dijangka siap dalam tempoh setahun.

"Perkhidmatan akan berjalan seperti biasa pada enam bulan pertama tetapi akan diberhentikan pada enam bulan seterusnya bagi memudahkan kerja-kerja naiktaraf itu," katanya. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Coklat tumpah, panggil bomba!

Pilu tiga ibu rayu anak pulang