Wakil rakyat letak jawatan tidak boleh tanding semula - Semasa | mStar

Wakil rakyat letak jawatan tidak boleh tanding semula

PETALING JAYA: Wakil rakyat yang meletakkan jawatan tidak boleh bertanding dalam mana-mana pilihan raya bagi satu tempoh selama lima tahun daripada tarikh mereka berbuat demikian, kata Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

Timbalan Pengerusi SPR, Datuk Wan Ahmad Wan Omar berkata, peruntukan undang-undang adalah jelas di mana mana-mana anggota Dewan Rakyat dan Dewan Undangan egeri (DUN) yang dengan sendiri meletakkan kerusi masing-masing akan hilang kelayakan untuk bertanding semula sepanjang tempoh lima tahun.

"Tindakan meletakkan jawatan (sebagai Ahli Parlimend dan ADUN) ada implikasinya di mana wakil (rakyat) yang meletakkan jawatan tidak boleh bertanding semula," kata beliau sambil merujuk kepada Perkara 48(6) Perlembagaan Persekutuan.

"Peruntukan itu juga selari dengan peruntukan melibatkan kedudukan anggota DUN," katanya.

Wan Ahmad ditanya mengenai implikasi perundangan ke atas seseorang wakil rakyat yang memilih untuk meletakkan jawatan dengan memberikan surat tidak bertarikh kepada parti mereka wakili.

Difahamkan anggota DUN Perak dari Pakatan Rakyat telah mengemukakan surat letak jawatan tanpa tarikh kepada pucuk pimpinan sebaik sahaja mereka dipilih dalam pilihan raya umum ke-12 Mac lalu.

Mengulas lanjut aspek itu, Wan Ahmad berkata, perkara itu berada di luar bidang kuasa perundangan pilihan raya.

Bagaimanapun katanya, lunas perundangan adalah jelas iaitu melarang wakil rakyat yang menang pilihan raya meletakkan jawatan ikut kehendak mereka.

Mengenai pembubaran DUN pula, jelas beliau, ia terserah kepada keputusan kerajaan semasa yang memerintah.

"Jika kerajaan semasa yang memerintah (dalam kes Perak) memutuskan untuk membubarkan DUN, ia perlu mendapatkan perkenan Tuanku Sultan.

"Jika ada perkenan, maka DUN boleh dibubarkan dan SPR akan mengadakan pilihan raya negeri dalam tempoh 60 hari," katanya.

Tegas beliau, keputusan sama ada mahu mengadakan pilihan raya tergempar ataupun sebaliknya, ia terserah kepada kerajaan negeri yang menguasai sesebuah negeri.

Artikel Sebelum

Syor gabung: IPF tidak mahu gopoh

Artikel Berikut

"Saya cukup berani keluar Umno" - Nasarudin

Artikel Berkaitan

Artikel Lain