suria

Penduduk Palestin ke pantai sejak gencatan senjata sementara, kanak-kanak seronok main pasir bagai tiada hari esok

Kanak-kanak ceria berada di pantai. -Gambar Al Jazeera

DENGAN gencatan senjata sementara selama empat hari antara Israel dan Hamas, ramai penduduk Palestin yang dipindahkan dan tinggal di bandar Deir el-Balah mengambil kesempatan untuk ke Laut Mediterranean.

Di pantai, kanak-kanak menimbun pasir di atas badan mereka, berlumba-lumba untuk melihat siapa yang menyempurnakannya dahulu.

Beberapa kanak-kanak bergilir-gilir bermain, keterujaan mereka tergambar selepas hampir dua bulan konflik melanda di Gaza.

Ketika ombak menghempas pantai dan surut, Ahmad al-Toum menghirup angin dengan bersantai.

"Laut sangat bermakna bagi saya," katanya.

"Ia adalah pelepasan yang hebat untuk semua orang yang merasa terpendam dan dikelilingi oleh tekanan psikologi kerana tidak dapat menyediakan keselamatan dan keselamatan untuk keluarga mereka sendiri," ujarnya lagi.

Ramai penduduk Palestin mengambil kesempatan daripada gencatan senjata selama empat hari, dengan pergi ke pantai. -Gambar Al Jazeera

Penduduk Palestin mengambil kesempatan daripada gencatan senjata selama empat hari, dengan pergi ke pantai. -Gambar Al Jazeera

Lelaki berusia 28 tahun dari bandar al-Sudaniyeh, di barat laut Gaza, telah dipindahkan sejak 10 Oktober lalu, kini tinggal bersama keluarga besarnya di sebuah sekolah yang dikendalikan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

"Orang yang tinggal di tepi laut lebih mengetahuinya daripada rumah mereka sendiri," katanya.

Al-Toum tidak mandi selama 20 hari dan bersyukur kerana terlepas daripada 'penyakit dan kekotoran' di pusat perlindungan.

"Saya mahu membawa anak-anak untuk menukar pemandangan, memandikan mereka di laut, untuk keluar dari psikologi peperangan," katanya.

"Berlari ke laut, menjerit melepaskan semuanya supaya seseorang dapat mempunyai tenaga untuk terus bertahan.

“Ia adalah masa yang teruk, tetapi kami lebih kuat daripada penjajahan Israel,” katanya.

Dalam tempoh lebih 50 hari, tentera Israel telah meragut nyawa lebih 14,800 orang, termasuk 6,150 kanak-kanak.

Lebih 7,000 yang lain termasuk 4,700 wanita dan kanak-kanak hilang, dianggap mati di bawah runtuhan rumah mereka sendiri. - Al Jazeera

Jadilah sebahagian daripada geng mStar! Follow kami di Telegram, Twitter, TikTok, Facebook, Instagram dan YouTube

Artikel Lain