suria

Pelanggan nyaris maut dihidang sotong paling berbisa di dunia, terselamat sebab kongsi foto sebelum makan

Kurita cincin biru merupakan hidupan laut yang sangat berbisa. -fotoSCMP

SOTONG 'pembunuh' iaitu kurita cincin biru antara hidupan laut yang dihidangkan kepada seorang lelaki yang makan di sebuah restoran.

Pelanggan itu bagaimanapun tidak menikmatinya kerana berasa curiga, sebaliknya berkongsi gambar sotong itu dalam talian untuk bertanya tentang spesiesnya, dalam kejadian di wilayah Guangdong, selatan China.

Dia bernasib baik kerana seorang penulis blog sains memberi jawapan tepat pada masanya dan lelaki itu terus menghantar semula sotong itu ke dapur, lapor City Express.

Foto yang dikongsi menunjukkan beberapa ekor sotong kecil dihidangkan atas bakul penuh dengan ais, sedia untuk dimasak dalam periuk panas.

"Boleh tak saya makan ni? Saya tunggu jawapan kamu. Agak mencurigakan,” lelaki itu bertanya menerusi akaun Weibonya minggu lalu.

Blogger pendidikan sains Bo Wu Za Zhi melihat perkongsian itu dan membalas beberapa minit kemudian.

sotong3

Blogger sains menyelamatkan seorang pelanggan yang hampir makan sotong beracun.

"Ia adalah sotong kurita cincin biru. Toksiknya sangat kuat... tak akan dapat dineutralkan apabila dipanaskan.

"Kami telah melihat kes di mana kurita cincin biru, kadang-kadang secara tidak sengaja bercampur dengan kurita biasa yang dijual di pasaran, walaupun kemungkinan ia berlaku sangat rendah," katanya di Weibo.

Selepas melihat jawapan penulis blog itu, beberapa pengguna Weibo cemas dan bimbang terhadap keselamatan pelanggan kedai makan itu.

"Awak okay tak? Awak belum makan, kan? Cepat beritahu pemilik restoran sotong ini beracun dan tak boleh dimakan,” tulis seorang pengguna.

“Saya belum makan. Ia telah diambil dari meja," jawab lelaki itu.

Kurita cincin biru adalah salah satu daripada haiwan marin yang paling berbisa di dunia. Ia amat berbahaya kepada manusia jika digigit kerana racunnya mengandungi neurotoksin tetrodotoxin yang kuat.

sotong1

Insiden ini menjadi viral di China. -fotoShutterstock

Insiden itu trending di China dan telah ditonton 420 juta kali di Weibo sehingga tengah hari pada 17 Januari.

"Jika saya adalah lelaki itu, saya akan ambil gambar sotong cantik ini dan kongsi di media sosial sebab nak tunjuk saya makan sotong unik... kemudian saya makan," kata seorang lagi pengguna internet.

Seorang lagi menulis: "Lelaki yang curiga dengan sotong ini bukan hanya selamatkan nyawanya dan rakan-rakan, tetapi juga menyelamatkan pemilik restoran daripada dipenjara kerana jika mereka makan dan mati, pemilik akan dihukum.”

Dilaporkan, kurita cincin biru, walaupun bersaiz kecil tetapi bisanya mampu membunuh 26 manusia dewasa dalam beberapa minit.

Jadilah sebahagian daripada geng mStar! Follow kami di Telegram, Twitter, TikTok, Facebook, Instagram dan YouTube

Artikel Berkaitan

Artikel Lain