suria

Nasa dedah TitanAir, pesawat angkasa teroka bulan di Zuhal

TitanAir akan terbang melalui langit dan tasik Titan seperti 'pesawat laut'/ foto James Vaughan / SWNS

AGENSI Aeronautik dan Angkasa Lepas (Nasa) bersetuju untuk membiayai penyelidikan lanjut ke dalam eksprimen 'pesawat angkasa' yang boleh digunakan untuk mencari kehidupan asing.

Pakar angkasa lepas akan memberikan dana geran kepada TitanAir, sebuah konsep yang direka untuk menyiasat kimia Titan, bulan terbesar Zuhal.

Titan adalah dunia berais misteri yang hampir sepenuhnya dikaburkan oleh suasana keemasan.

Ahli astronomi percaya ia diliputi oleh tasik metana yang besar, dan tasik inilah yang akan dilalui oleh Titan Flyer.

Quinn Morley dari Planet Enterprises adalah yang pertama menghasilkan konsep itu, dan menjelaskan bahawa pesawat tersebut akan 'meminum' pemeluwapan melalui sayapnya.

ARTIKEL BERKAITAN: Mengejutkan! Nasa temukan planet 'Bumi kedua', boleh dihuni

"Konsep Tital Flyer ini bertujuan untuk 'minum' dalam pemeluwapan metana dan bahan organik melalui bahagian telap pada kulit sayap terdepan.

"Ciri-ciri kapilari di bahagian dalam sayap akan mengumpul bahan yang 'ditelan' dan menggabungkannya ke dalam aliran bendalir berterusan, yang kemudian boleh disalurkan ke instrumen sains di dalam flyer.

"Untuk membolehkan penerbangan altitud rendah secara 'intermittent', flyer akan mendarat di lautan Titan seperti bot terbang - kecuali 'bot' membayangkan air, dan di Titan, tasik diperbuat daripada metana. Kami memanggilnya 'tasik terbang'," kata Quinn.

Nasa percaya bahawa dengan terbang melalui Titan, yang merupakan bulan kedua terbesar sistem suria, akan menjadi 'agak mudah' kerana gravitinya yang rendah.

Agensi angkasa AS juga mengatakan bahawa kapal itu akan dapat terbang melalui langit Titan dan melayari tasiknya 'sama seperti pesawat laut di Bumi'. - Daily Star

Jadilah sebahagian daripada geng mStar! Follow kami di Telegram, Twitter, TikTok, Facebook, Instagram dan YouTube

Artikel Berkaitan

Artikel Lain