Saintis AS dakwa sudah temui vaksin Covid-19 - Dunia | mStar

Saintis AS dakwa sudah temui vaksin Covid-19

Vaksin itu didakwa sedia untuk diuji ke atas haiwan dan penilaian pengawal selia AS.

SAINTIS di sebuah syarikat kejuruteraan genetik di Texas mendakwa sudah mencipta vaksin untuk jangkitan koronavirus (Covid-19).

Greffex memberitahu Houston Business Journal ia sudah bersedia untuk ujian ke atas haiwan dan penilaian pengawal selia Amerika Syarikat (AS).

Namun membangunkan vaksin hanyalah peringkat permulaan dalam perjalanan ke arah pengedarannya dengan kebanyakan pakar bersetuju tempoh antara ujian dan pengeluaran mengambil masa antara 18 bulan dan dua tahun.

Firma itu juga menegaskan sebagai langkah keselamatan, saintis mengelak menggunakan apa jua bentuk virus itu sendiri untuk menghasilkan vaksin tersebut.

Disebabkan tidak banyak diketahui mengenai virus itu, pakar tidak mahu menjalankan risiko pendedahan atau penyebaran, lapor MailOnline.

Sebaliknya mereka menggunakan adenovirus - salah satu punca penyebab jangkitan pernafasan.

Beberapa syarikat lain turut bersaing untuk membangunkan vaksin itu berdasarkan keluaran mereka semasa wabak SARS sebelum ini.

Para saintis di Universiti Texas terpaksa mencipta molekul yang membentuk protein pada permukaan koronavirus untuk menghasilkan peta 3D pada struktur itu.

Mereka percaya sebatian itu sendiri boleh digunakan sebagai vaksin yang mencetuskan tindak balas imun terhadap virus. - Metro.co.uk

vaksin , Covid-19

Artikel Sebelum

Tikam jemaah masjid, seorang lelaki ditahan

Artikel Berkaitan

Klik

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Artikel Lain