Koronavirus mungkin bermula dari sebuah makmal rahsia di Wuhan, jurnal dedah saintis pernah diserang kelawar - Dunia | mStar

Koronavirus mungkin bermula dari sebuah makmal rahsia di Wuhan, jurnal dedah saintis pernah diserang kelawar

Seorang saintis mengasingkan dirinya selepas diserang kelawar yang menjadi bahan kajian makmal tersebut.

PENYEBARAN koronavirus boleh dikaitkan dengan sebuah makmal rahsia dimana penyelidik telah diserang sekumpulan kelawar, dakwa pakar virus China.

Meskipun kerajaan China berkata wabak itu bermula di sebuah pasar basah di Wuhan, saintis dari South China University of Technology di Guangzhou berpendapat virus itu berasal dari Pusat Kawalan Penyakit Wuhan (WCDC).

Satu jurnal penyelidikan bertajuk 'The possible origins of 2019-nCoV coronavirus', di mana ia mendakwa haiwan untuk kegunaan penyelidikan, termasuk kira-kira 605 kelawar ditangkap di wilayah Hubei dan Zhejiang.

Jurnal itu menyebut seorang penyelidik yang dikenali sebagai JH Tian pernah diserang kelawar dan darah haiwan itu terkena pada kulitnya.

Tian turut mengasingkan diri selama 28 hari selepas terkena kencing kelawar.

Makmal itu terletak kira-kira 280 meter dari pasar basah terkenal berkenaan dan bersebelahan hospital Kesatuan di mana sekumpulan doktor telah dijangkiti wabak tersebut.

Sementara itu, makmal kedua yang terletak kira-kira 12 kilometer dari pasar basah turut disebut dalam jurnal itu.

"Makmal ini melaporkan bahawa kelawar terung kuda Cina merupakan hos asli untuk sindrom pernafasan akut teruk (SARS) yang menggemparkan dunia pada 2003," katanya.

Makmal itu dikatakan dimiliki Institut Virologi Wuhan dan diklasifikasikan sebagai P4, makmal biokeselamatan tertinggi. - Mirror.co.uk

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Artikel Lain