Arab Saudi Keluarkan Lesen Operasi Pawagam - Dunia | mStar

Arab Saudi Keluarkan Lesen Operasi Pawagam

ARAB Saudi mula mengeluarkan lesen operasi pawagam di negara itu sebelum ia mula beroperasi semula susulan langkah menarik balik larangan itu sejak beberapa dekad lalu.

Langkah itu antara usaha untuk membuka pasaran Saudi untuk rantaian pawagam sekitar rantau itu dan di peringkat antarabangsa.

Menteri Penerangan dan Kebudayaan berkata, pihaknya telah menggariskan syarat pelesenan untuk menempatkan pawagam di Arab Saudi.

"Proses pelesenan akan dilaksanakan serta merta," katanya dalam kenyataan.

Setakat ini, operasi terkemuka Asia Barat yang berpangkalan di Dubai, VOX Cinemas melancarkan tayangan awam pertama di Arab Saudi dan ia mensasarkan kesedaran penyakit Alzheimer.

Tayangan di Riyadh akan mengetengahkan produksi tempatan termasuk keluaran syarikat Myrkott Production dan Telfaz.

Rantaian pawagam utama kini mula memasuki pasaran di negara yang mempunyai populasi 30 juta itu dengan majoritinya berusia kurang 25 tahun.

Pada Disember lalu, syarikat Amerika Syarikat, AMC Entertainment menandatangani perjanjian dengan Dana Pelaburan Awam Arab Saudi untuk membina dan mengendalikan operasi pawagan di seluruh negara itu.

Langkah ini ke arah transformasi yang dipelopori Putera Mahkota Mohammed Salman bagi membangunkan ekonomi negara itu susulan harga minyak yang tidak menentu.Arab Saudi , Putera Mahkota

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

Artikel Lain