Serangan Khianat Dan Tembakan Gegar Selatan Thailand

NARATHIWAT: Beberapa kejadian serangan khianat terhadap premis ekonomi and insiden tembakan berlaku di wilayah Narathiwat dan Pattani di selatan Thailand malam tadi, tetapi tidak mengakibatkan sebarang kecederaan, menurut polis.

Ketua Polis Narathiwat Kol Pol Jarueng Thammakan berkata, dua kebakaran besar berlaku terhadap pusat beli-belah terkenal di wilayah itu yang terletak di Jalan Ranget Makha dan Jalan Jamroon Nara mengakibatkan kerugian jutaan Baht.

"Puluhan jentera bomba dikejarkan ke kedua-dua lokasi kejadian dan mengambil masa antara dua hingga empat jam untuk memadam kebakaran. Pusat beli-belah ini pernah menjadi mangsa pada serangan bom pada 2012," katanya kepada pemberita, Sabtu.

Di Pattani pula, insiden membakar tayar di hadapan sebuah stesen minyak di Jalan Pattani-Narathiwat turut berlaku Jumaat malam, disusuli dengan beberapa insiden tembakan terhadap pos-pos kawalan keselamatan.

Insiden tembakan terhadap pos kawalan keselamatan itu berlaku di Telok Krai Thong, Kalapor dan Saiburi di wilayah terbabit tetapi tidak mengakibatkan sebarang kecederaan dan kematian, menurut pegawai keselamatan setempat.

Siasatan sedang dijalankan untuk mengenal pasti pihak yang bertanggungjawab terhadap serangan bersenjata itu, katanya.-Bernama

Selatan Thailand

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Lain