Tren MMMSL Tamat Operasi Haji - Dunia | mStar

Tren MMMSL Tamat Operasi Haji

MAKKAH: Selepas tujuh hari beroperasi sejak 29 Ogos lalu dan membawa kira-kira 1.5 juta penumpang yang terdiri daripada jemaah haji, tren Al Mashaaer Al Mugaddassah Metro Southern Line (MMMSL) pada Isnin menamatkan perkhidmatannya seiring dengan berakhirnya musim haji tahun ini.

Ia sekali gus menandakan perkhidmatan tren itu akan 'berehat' panjang dan hanya akan beroperasi semula pada musim haji akan datang.

Prasarana Malaysia Bhd (Prasarana) yang mengendalikan operasi tren itu sejak 2015 sekali lagi berjaya mempamerkan prestasi cemerlang menguruskan pengangkutan tersebut yang diiktiraf sebagai perkhidmatan tren paling sibuk dan terpadat.

Ketua Pegawai Eksekutif Prasarana Integrated Management  and  Engineering Services (PRIME), (anak syarikat Prasarana yang mengendalikan MMMSL), Masnizam Hisham berkata pengendalian operasi pada tahun ini berjaya mencatatkan 112 peratus kadar pergerakan tren meningkat berbanding 110 peratus yang dicatatkan tahun lalu.

"Walaupun Prasarana berhadapan cabaran keadaan cuaca panas dan pertambahan jumlah penumpang berbanding tahun lepas, tetapi dalam masa tujuh hari beroperasi MMMSL berjaya membawa 1.5 juta penumpang, meningkat berbanding kira-kira 1.1 juta penumpang tahun lalu.

"Daripada maklumat yang kita terima daripada media-media Arab Saudi dan penumpang sendiri, ramai yang berpuas hati dengan perkhidmatan yang diberikan," katanya kepada media Malaysia selepas melepaskan tren MMMSL terakhir di Stesen Jamarat (Mina 3) di sini pada Isnin.

Katanya operasi kali ini juga mendapat maklum balas positif daripada pihak berkuasa Arab Saudi termasuk Pihak Berkuasa Pengangkutan Awam (PTA) negara itu yang merakamkan penghargaan kepada Prasarana kerana berjaya melicinkan pergerakan jemaah haji.

"Presiden PTA, Dr Rumaiah al-Rumaiah sangat berpuas hati, malah semasa datang melawat operasi MMMSL, beliau melahirkan keyakinan dengan kebolehan yang kita ada dan Alhamdulillah Prasarana telah membuktikan bahawa kita mampu melakukan lebih baik daripada tahun lepas," katanya.

Ditanya sama ada Prasarana telah mengadakan perbincangan dengan kerajaan Arab Saudi untuk menyambung kontrak pengendalian operasi MMMSL, Masnizam berkata perkara itu akan dimaklumkan kemudian dan buat masa ini Prasarana mahu menumpukan kepada baki tempoh kontrak sedia ada. - Bernama

tren mmmsl

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Boleh Kekal Di UK Sebab 'Pintar'!

Klik

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

Artikel Lain