Wanita Percaya Anak Lembu Jelmaan Suami

KRATIE: Media sosial di Kemboja dikejutkan dengan dakwaan bahawa seekor anak lembu berusia lima bulan dipercayai seorang wanita sebagai jelmaan semula suaminya yang telah meninggal dunia.

Khim Hang, 74, berkata rumahnya di timur laut wilayah Kratie sentiasa dikunjungi sekitar 100 orang setiap hari untuk melihat anak lembu tersebut yang didakwanya berkelakuan hampir sama dengan suaminya, Tol Khut yang meninggal dunia lebih setahun lalu.

"Saya percaya anak lembu itu adalah suami saya kerana apa sahaja dilakukannya, hampir sama dengan kelakuan suami saya ketika dia masih hidup," katanya.

Anak lembu itu dilahirkan pada Mac lalu dan mendapat perhatian netizen.

"Saya fikir agak luar biasa melihat lembu naik ke rumah seperti ini. Jadi saya datang ke sini untuk melihat dengan mata saya sendiri," kata Thach Vin, 32, yang terlihat video anak lembu itu menaiki tangga ke rumah keluarga tersebut.

Apabila berada di dalam rumah itu, anak lembu tersebut akan diberi makan, dimandikan dan dibiarkan tidur dengan beralaskan sebuah bantal gebu milik Tol Khut.

Kira-kira 95 peratus rakyat Kemboja beragama Buddha dan mereka percaya roh seseorang itu akan dijelmakan semula selepas kematian.

"Saya akan sentiasa menjaga anak lembu ini sepanjang hayat saya," kata Khim Hang.

anak lembu, Kemboja

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Artikel Lain